Dobre tri miljone za razmetano posteljo

Pri Christie's za redkordni znesek prodali razvpito instalacijo My Bed zvezdniške Tracey Emin.

Objavljeno
02. julij 2014 15.35
V. U., Delo.si
V. U., Delo.si

Rabljeno pohištvo lahko doseže astronomsko ceno, celo tisto, za katerega ni skrbela najskrbnejša gospodinja. Zgodilo se je včeraj na dražbi v londonski avkcijski hiši Christie's, preko katere je otoški mojster oglaševanja Charles Saatchi, znani promotor umetnikov iz kategorije YBA (nekoč, od konca osemdesetih, Young British Artists ali Mladih britanskih umetnikov, danes pa že priletnih zvezdnikov z Damienom Hirstom na čelu), iz svoje zbirke odprodal eno najprepoznavnejših del Tracey Emin.

Njeno instalacijo My Bed (Moja postelja). Zasnovala jo je že leta 1998 in leto zatem v vlogi nominiranke za Turnerjevo nagrado razstavila v Tate Gallery. Sestavila jo je iz postelje, na katero je nametala kup rjuh, ob njih pa lahko gledalec občuduje še prazne steklenice vodke, cigaretne ogorke, rabljene kondome in podobno gradivce.

A radikalnosti Eminove, ki je seveda v času razstave lepo odmevala v medijih, še ni bilo konec. Rjuhe je prepojila še z različnimi telesnimi izločki in dodala hlačke s sledmi menstrualnega cikla ... Ob tem je razložila, da umetnina odraža stanje, ko zaradi samomorilske depresije, posledice srčnih težav, več dni ni hotela vstati.

Ta radikalnost komu ni zadoščala ali pa se je nanjo odzval cinično. Denimo kitajsko-britanska performerja Yuan Chai in Jian Jun Xi, ki sta razstavo v Tate Gallery izkoristila za to, da sta še sama skakala po tej postelji in si na njej privoščila borbo z blazinami. Akcijo sta naslovila Skok dveh golih moških v Traceyjino posteljo (slečena sta bila le do pasu), varnostniki pa so ju napodili po četrt ure. Bila sta aretirana, kakšnih kazenskih posledic ni bilo, vsekakor pa sta dosegla, da je njun vložek obveljal za eno stalnic v medijskih izborih najbolj znanih napadov na sodobno umetnost.

Saatchi je instalacijo pridobil za 150.000 funtov, kar danes velja le za prgišče fičnikov. Včeraj je namreč po poročanju agencije AP razmetana postelja lastnike zamenjala za kar 2,54 milijona britanskih funtov. To je okoli 3.19 milijona evrov. Kdo je njen novi imetnik, še ni znano, pri Christie's so izdali le, da bo postelja končala na »pomembnem mestu«.

Kot dodaja AP, je dražbi prisostvovala tudi Eminova, ki se je ob udarcu dražbenega kladivca ob doseženem znesku – rekordnemu za kako njeno delo – zarežala. Dodala je še, da se ji zdi nenavadno, da ima njena postelja še 16 let po nastanku enak vonj.

Sama bo 51. svečko na rojstnodnevni torti upihnila prav jutri, nekoč v prihodnosti, ko bo imela – kdo ve, kdaj – znova možnost na kaki dražbi ovohati svojo instalacijo, bo doseženi znesek nedvomno še veliko višji ...