Dunajska enciklopedija slabega okusa

Kar ti gre doma pošteno na živce, lahko odneseš na razstavo. V humanitarne namene.

Objavljeno
26. februar 2014 17.27
V. U., Delo.si
V. U., Delo.si

Kdor si želi oči odpočiti na kiču, ne na kakršnemkoli, ampak na tistem, za katerega strokovnjaki ocenijo, da je vreden stika z javnim pogledom na razstavi v eminentni ustanovi, v kateri sicer hranijo tudi pohištvo nekdanjih presvetlih cesarjev, ima priložnost za to na Dunaju.

V tamkajšnji Dvorni zbirki pohištva, kjer so na ogled postavili razstavo Zlobne reči; Enciklopedija slabega okusa, ki bo dostopna vse do 6. julija.

Okus je relativen – in relativno pogosto slab, so zapisali v muzeju, kjer je dostopnih okoli 500 neokusnih predmetov, tako historičnih kot sodobnih. Denimo predmetov s področja kičaste umetnosti, gospodinjskih pripomočkov, čevljev, reči z erotičnim navdihom ali stekleničk za dišave.

Seveda k soustvarjanju razstave vabijo tudi obiskovalce. Ti lahko luknje v izboru po lastni presoji dopolnijo s svojim kičem. V opisu razstave sicer ni zaznati, da bi bili za to dejanje nagrajeni z, denimo, brezplačnim vstopom, a dobijo vsaj listek, na katerega lahko zapišejo razlog, zaradi katerega se jim zdi prinešeni predmet »slab«.

Te krame v muzeju ne bodo obdržali, ampak jo bodo po izteku razstave, ki so jo pripravili v sodelovanju z berlinskim Muzejem stvari (Museum der Dinge), skupaj z nekaterimi predmeti iz izbora prodali na dobrodelni akciji.