Dvomilijonti obiskovalec prenovljenega Rijksmuseuma

Da so prišli do števila 2.000.000 obiskovalcev, so potrebovali le slabih osem mesecev po vnovičnem odprtju.

Objavljeno
05. december 2013 12.02
Netherlands Rijksmuseum
V. U., Delo.si
V. U., Delo.si

Istega dne, ko so bili slovenski muzeji in galerije v znamenju Ta veselega dne kulture, ki v naših kulturnih hramih vselej dvigne dnevno statistiko obiska, so veliko severneje, v amsterdamskem Rijksmuseumu, prešteli za celo Slovenijo obiskovalcev.

Predvčerajšnjim, 3. decembra, so v muzeju zabeležili že dvomilijontega obiskovalca po prenovi. S tem statusom so sicer razveselili dva obiskovalca, Netto Maman in Verdita Aftabija, mlad par iz Izraela, ki si je obisk muzeja privoščil na zadnji dan svojega evropskega počitnikovanja.

Gotovo sta bila presenečena, ko ju je ob obisku pričakala ekipa muzeja na čelu z generalnim direktorjem Wimom Pijbesom in ju obdarila s cvetjem ter vrečko s predmeti iz muzejske trgovine.

Kdaj so pričeli s štetjem? 13. aprila letos, ko je prenovljen muzej odprla kraljica Beatrix, sicer pa muzej obišče kar okoli 7.000 do 10.000 obiskovalcev dnevno. Najhujša gneča je med vikendi, med tednom pa med 11. in 15. uro. V muzeju praznikov ne poznajo in so odprti 365 dni na leto.

Prenova muzeja ima še eno posledico, ki so je, kot še sporočajo iz muzeja, veseli. Po prenovi se je namreč prvič po dolgih letih zgodilo, da med obiskovalci številčno prednjačijo domačini in ne tuji turisti, zadovoljni pa so tudi z dosežki na področju interneta in digitalnih aplikacij.

Več kot četrtina obiskovalcev kupi e-vstopnico, novi spletni portal je odlično obiskan, pri projektu Rijksstudio, ki uporabnikom omogoča digitalno ustvarjanje na podlagi umetnin iz muzejevega fonda, pa so zabeležili že preko 110.000 ustvarjenih računov.