Eva Petrič v New Yorku

Svoje instalacije razstavlja v kar šestih oknih znane trgovine Bergdorf Goodman na Peti aveniji
Objavljeno
10. junij 2013 14.59
Marijan Zlobec, kultura
Marijan Zlobec, kultura

Slovenska multimedijska umetnica Eva Petrič ima v New Yorku postavljeno svojo razstavo na najbolj prestižni lokaciji, v kar šestih oknih znane trgovine Bergdorf Goodman na Peti aveniji (med 57. in 58. cesto) pri stari Plazi. Razstava je tako na najbolj obljudenem mestu in Petričevi, ki je sicer deset let živela in študirala v New Yorku oziroma v ZDA, odpira vrata za še kakšno sodelovanje (v dokumentarnem filmu o Bergdorf Goodman in njenih legendarnih oknih, ki ga prav zdaj predvajajo v newyorskih kenomatografih - Scatter my ashes at Bergdorf's - je rečeno, da si vsak teden njihova znamenita okna ogleda milijon in pol ljudi).

Obisk direktorice MOME

Petričevo so že povabili, da naredi še eno instalacijo za naslednje leto! Razstavo si je ogledala tudi Francesca Rosenber, ena izmed direktorjev MOMA, Muzeja moderne umetnosti. Petričevi je čestitala, da je pridobila tako super lokacijo za prikaz svojih del. Ta okna običajno oblikujejo v kooperaciji z newyorškim Metropolitan museum of art. Tako so bila na primer okna, ki so bila pred sencami Eve Petrič, oblikovana na temo PUNK, in so se vsebinsko povezovale z retrospektivno razstavo o punku in njegovi modi. New York je še vedno prestolnica sodobne umetnosti, kar se pozna v odnosu do umetnikov in njihovega dela. O razstavi Petričeve pripravlja CBS zgodbo za jesensko izdajo revije ob Newyorškem tednu mode, ki je zelo brana. V teh oknih (izložbah) sta med drugim razstavljala legendarna umetnika Andy Warhol in Cy Twombly.

Iz Buenos Airesa v New York

Kako je sploh prišlo do newyorške razstave Eve Petrič? Njeno potujoča instalacijo Angel dissected je v Centro Cultural Borges v Buenos Airesu opazil David Hoey, glavni kurator newyorškega Bergdorf Goodmana in takoj pomisli, da bi bila lahko predsdtavljena v BG ter instalaciji Petričeve namenil vseh šest glavnih oken na Peti aveniji. V blišču bogataškega Manhattna bodo sence Eve Petrič Gr@y matter - language of shadows na ogled še do 23. junija.