Fotografski poet slovenskih gora Jaka Čop

V informacijskem središču Triglavskega narodnega parka na Bledu bodo ob 20. uri odprli muzejsko-fotografsko razstavo, ki je obeležila stoletnico rojstva Jake Čopa.

sre, 06.06.2012, 12:00

V Triglavski roži spominska fotografska razstava Jake Čopa

Bled - V informacijskem središču Triglavskega narodnega parka Triglavska roža na Bledu bodo drevi ob 20. uri odprli muzejsko-fotografsko razstavo Fotografski poet slovenskih gora Jaka Čop. Razstava je v Slovenskem planinskem muzeju nastala lani, ko so obeležili stoletnico rojstva Jake Čopa.

V zbirki Slovenskega planinskega muzeja hranijo velik del zapuščine legende slovenske planinske fotografije - tako fotografske kot predmetne in arhivske. Ob stoletnici rojstva so s postavitvijo razstave to gradivo pokazali tudi širši javnosti. Glavnino razstave predstavljajo Čopove fotografije iz njegovih šestih monografij, razstavljajo tudi njegove osebne predmete, fotoaparate, priznanja in dnevnike, del razstave pa so osebne fotografije, ki ga prikazujejo od otroških do poznih let.

Kot je v spremni besedi k razstavi zapisala avtorica razstave Elizabeta Gradnik, Jaka Čop (1911 -2002) izhaja iz številčne planinske družine Čopov. Svojo prvo fotografijo je posnel pri desetih letih. Po drugi svetovni vojni je sodeloval na mnogih razstavah doma in v tujini in za svoje fotografije prejel številna odlikovanja in priznanja.

Dosežke predvojne planinske fotografije je v svojih delih še nadgradil. Še posebej se je njegovo oko izurilo za črno-belo fotografijo. Poleg estetske pa imajo njegove fotografije z beleženjem nekdanjega bogastva kulturne krajine in kmečkih opravil tudi veliko dokumentarno vrednost.

Z mnogimi predavanji z diapozitivi je skrbel za popularizacijo planinske fotografije in gorskega sveta. Skozi pravljico o Zlatorogu je lepote njegovega kraljestva predstavil več kot 70.000 šolskim otrokom. Projekcija fotografij znamenitega predavanja s pravljico o Zlatorogu pa bo pospremila tudi današnje odprtje razstave na Bledu.

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se