Francis Bacon za 142 milijonov dolarjev. Nov svetovni rekord!

Včeraj so pri Christie'su s triptihom Francisa Bacona dosegli nov svetovni rekord za umetniško delo, prodano na dražbi.

Objavljeno
13. november 2013 12.06
V. U., Delo.si
V. U., Delo.si

Rekordi pri prodaji umetniških del na osrednjih dražbah umetnin ostajajo kljub globalni ekonomski krizi silno kratkega daha. To potrjujejo tudi ravnokaršnje osrednje dražbe v newyorških izpostavah Christie'sa in Sotheby'sa.

Ko so lani pri slednjem prodali eno različic znamenitega Krika Edvarda Muncha, so z izkupičkom 120 milijonov lahko novemu absolutnemu rekordu nazdravili s šampanjcem, a so ga držali le eno sezono. Od včeraj se je ta preselil h konkurenčnemu Christie'su.

Nov rekorder je triptih Francisa Bacona, ki so ga prodali za kar 142,2 milijona dolarjev. Za okoli 106 milijonov evrov. Slika je gotovo zmagoslavna kombinacija umetnosti dveh najprepričljivejših povojnih figuralikov Velike Britanije. V prvi vrsti seveda Bacona (njegov do včeraj aktualen rekord je bil 86 milijonov dolarjev), a tudi Luciana Freuda, ki se na njem pojavlja ne kot avtor slike, ampak kot motiv. Slika, ki zaenkrat ne bo šla daleč, saj so jo kupili v manhattanski Acquavella Galleries, namreč nosi naslov Tri študije Luciana Freuda, na njem pa je Bacon predstavil tri portrete prijatelja, ki je bil v zadnjih letih življenja, dolgo po Baconovi smrti, najdražji živeči umetnik na svetu.

Zatem ga je nasledil Nemec Gerhard Richter, a tudi ta rekord od včeraj ni več aktualen. Napovedi oziroma pričakovanja dražiteljev, da bi to utegnil postati ameriški velemojster kiča Jeff Koons, so se namreč uresničile. Njegovega trimetrskega Balonskega psa, enega izmed kar petih, saj ne gre za unikat (a so vsaj v različnih barvah), so namreč na isti dražbi prodali za 58,4 milijonov. To je doslej najvišji iztržek za delo še ustvarjajočega umetnika. Kupec je ostal anonimen.

Med ostalimi cenovnimi vrhunci izpostavljajo še slike Brez naslova VIII Willema De Kooninga iz leta 1977, prodano za 31 milijonov, Coca Cola 3 Andyja Warhola, ki je lastnika zamenjala za 57,2 milijonov in Brez naslova (Št. 11) Marka Rothka, s katero so iztržili dobrih 46 milijonov. Milijoni so očitno padali z neba.

Navdušen je lahko tudi slavni kitarist Eric Clapton. Abstraktno sliko Gerharda Richterja iz leta 1994, ki jo je sam kupil za takorekoč drobiž, so prodali za 20,8 milijonov. Richterjev rekord, do včeraj tudi rekord za delo še živečega umetnika, sicer ostaja 37 milijonov, za kolikor so maja prodali njegovo sliko Milano, trg katedrale.

Pri Christie's so bili po sicer bolj kilavi dražbi umetnin iz časov impresionizma in predvojnega obdobja izpred tedna gotovo navdušeni, danes zvečer sledi še podobna dražba povojnih in sodobnih umetnin pri Sotheby'su.

Christie'sova dražba je bila nasploh rekordna. Prodali so več kot 90 odstotkov ponujenega, preko milijona dolarjev pa so segli s kar 56 umetninami. Od teh jih je 27 seglo onkraj desetih, tri pa onkraj 50 milijonov.

Celoten iztržek? Neverjetnih 691,6 milijonov dolarjev. Največ na katerikoli dražbi doslej.