Irwini v Modeni

Skupina Irwin se predstavlja na veliki razstavi Dreams and Conflicts v Modeni.

Objavljeno
20. marec 2014 14.16
J. Š. A., kultura
J. Š. A., kultura

V razstavišču Galleria Civica di Modena so pred dnevi odprli veliko razstavo Sanje in konflikti (Dreams and Conflicts), ki so jo posvetili slovenski umetniški skupini Irwin. Razstavo sta kurirali Julia Draganović in Claudia Löffelholz.

Po več kot 30 letih je skupina Irwin edini umetniški kolektiv, ki ostaja skupaj tako dolgo obdobje, z izjemo dveh tandemov Gilbert & George in Eva & Adele, ki sta skupaj tudi v zasebnem življenju, so zapisali organizatorji.

Razstava v Modeni se osredotoča na Irwinove strategije povezovanja, bodisi znotraj kolektiva bodisi z drugimi umetniki, kot je povezovanje znotraj države NSK, sodelovanje z Marino Abramović, Andresom Serranom in drugimi. Sestavni del razstave je tudi NSK Država v času, tako da deluje konzulat, kjer je mogoče dobiti potni list NSK države.

Delo skupine Irwin je preplet umetnosti in ideologije, zapišeta kuratorici, ki v spremnem tekstu veliko prostora namenjata zgodovini gibanja Neue Slowenische Kunst. Posebno pozornost pa dajeta tudi Državi NSK in državljanom.

Razstava bo po zaprtju (v Modeni bo na ogled do 2. junija) potovala še v  Kunsthalle Osnabrück v Nemčijo in v Łaźnia Centre za sodobno umetnost v Gdansku na Poljskem.