Jebodrom v nekdanji upravni enoti Šiška

V centru Photon napovedujejo prizorišča »rekreativnega avanturističnega seksa« v fotoobjektivu Jaka Babnika.

Objavljeno
01. avgust 2014 15.30
Vojko Urbančič, Delo.si
Vojko Urbančič, Delo.si

Čeprav se poletje − razen na koledarju − še ni prav začelo, so v šišenski Galeriji Photon pohiteli z napovedjo razstave, s katero se bodo podali v jesen.

Že četrto razstavno sezono, ki jo bodo realizirali na novi lokaciji v pritličnih prostorih nekdanje upravne enote MOL v Šiški, bodo uvedli z močnim orožjem: s kombinacijo humorja in vprašanj, relevantnih v sodobni fotografiji, ki jo bo podpisal Jaka Babnik, ljubljanski filmski avtor in fotograf, ki je iz programov tukajšnjih galerij znan predvsem po fotografskem eseju na temo pasjih bojev We are dogs!.

V tem je vizualiziral trpko prakticiranje človeške moči skozi agresijo, boj in poniževanje živali, prek pripovedi o trpinčenju psov pa je pričal predvsem o dehumanizaciji človeka. Esej je pred štirimi leti razstavil v ljubljanski Galeriji Fotografija.

Zdaj bo predstavil drugačne »bitke«. Tokrat napoveduje Jebodrom, razstavo posnetkov iz istoimenske nove serije, v kateri je sestavil vizualne izseke prizorišč, ki ustrezajo naslovnemu izrazu. Ta v slengovskem besedišču − tako fenomen obrazložijo v Photonu − pomeni lokacije, ki jih ljudje uporabljajo za avanturistične spolne odnose v javnem prostoru. Za golo prešuštvo.

Babnik se je njihovega beleženja lotil z značilno topografskim prostopom, to je s pozicije fotografa v vlogi aktivnega opazovalca, dokumentarista in komentatorja, s čimer se je navezal tako na staro izročilo krajinske fotografije kot na sodoben topografski trend beleženja sodobnega okolja in sledi človeka v njem, ki je zaznamoval velik del fotografske produkcije v zadnjih desetletjih. Tudi v Sloveniji.

»Babnik tako sublimira obrobne, zanemarjene in neugledne prostore, jih postavlja v središče zanimanja in naredi vidne. Poleg najbolj očitnih ostankov kopičenja specifičnih odpadkov so v središče avtorjevega zanimanja postavljene lokacije same. Prazna mesta nameč namigujejo na vprašanja prešuštva, rekreativnega avanturističnega seksa ali nakazujejo na preprosto pomanjkanje zasebnega prostora,« prebereš v napovedi razstave.

Do njenega odprtja bo treba potrpeti do 2. septembra.