Jože Ciuha v Jakopičevi galeriji

Galerija Jakopič že dolgo ni bila tako polna ljudi, kot nocoj, ko so odpirali razstavo Jožeta Ciuhe Labirint časa.

Objavljeno
17. december 2013 23.27
Jože Ciuha
Jelka Šutej Adamič, kultura
Jelka Šutej Adamič, kultura

Ljubljana - V galeriji Jakopič so na ogled postavili skoraj 150 avtorjevih del, ki predstavljajo pregled vrhuncev njegovega skoraj sedemdeset let trajajočega plodovitega ustvarjanja. Morda najzanimivejša dela so tista iz njegovega zgodnejšega obdobja, 50., 60. let, ki so bila redko, nekatera celo nikoli predstavljena javnosti.

»Z razstavo se poklanjamo ustvarjalnemu opusu enega mednarodno najbolj prepoznavnih slovenskih likovnih umetnikov, ki bo ob koncu razstave, aprila 2014 praznoval svoj 90. rojstni dan,« med drugim objavljajo organizatorji razstave – Mestni muzej in galerije Ljubljane (MGLM). Direktor MGLM Blaž Peršin je bil na otvoritvi – ob vseh izrečenih pohvalah – še posebej navdušen nad mladostnostjo avtorja, »kar nas, mlajše, polni z optimizmom«.

Kustosinja Marija Skočir je izpostavila širino umetnikovega duha, »ki ga danes večkrat pogrešamo«. Jože Ciuha s svojim delom govori, kot je med drugim povedala, da je na nizkotnost človeštva moč odgovoriti z lepoto.
»Na svojih otvoritvah vedno rad slišim, kaj in kdo sem,« je rekel Jože Ciuha in dodal, »vsi govorijo, jaz pa slikam.« Duhovito je tudi pripomnil, da je prišel v Jakopičevo galerijo iz bolnice, kjer so ga pripravljali na stoletnico. Rek, da za vsakim uspešnim moškim stoji (vsaj) ena ženska, ni iz trte zvit, kar potrjuje tudi Ciuhova iskrena zahvala njegovi ženi Radmili. »Sam sem samo slikal, risal in pisal, ostalo je naredila Radmila,« je povedal.

Poleg obsežnega kataloga, ki je izšel ob odprtju, bodo razstavo spremljali številni dogodki, na katerih bodo obiskovalci spoznali umetnikovo življenje in delo. Priprava razstave Labirint časa je potekala leto in pol, v različno intenzivnih fazah, bila je v rokah že omenjene Marije Skočir in Barbare Savenc; obe sta (ob Marku Košanu) prispevali tudi strokovni besedili v vsebinsko bogatem in likovno razkošnem katalogu. Z uvodnikom je katalog pospremil minister za kulturo dr. Uroš Grilc, Nika Perne iz MGML pa je zbrala avtorjeve biografske podatke in jih zaokrožila v zanimivo pripoved, kar življenje Jožeta Ciuhe tudi je.

Glede na prostorske specifike Galerije Jakopič in razsežnost kataloga (oblikoval ga je Bojan Lazarevič) je bil za razstavo narejen zelo strnjen izbor del, ki zmorejo celotno pripoved avtorjevega ustvarjanja zaokrožiti, izpostaviti bistvene poudarke, ustvarjati medsebojni dialog ter obiskovalca smiselno popeljati skozi t. i. labirint časa, ki je predvsem prispodoba avtorjeve vseživljenjske težnje po iskanju še neodkritih virov navdiha.

Javna vodstva po razstavi bodo vsako nedeljo ob 16.30.