Jubilejna slika Elizabete II. rešena

Avtor portreta Ralph Heimans se je po junijskem napadu z barvnim razpršilom zbal predvsem za kraljičin obraz. A bo slika znova »kot nova«.

Objavljeno
08. avgust 2013 16.34
V. U., Delo.si
V. U., Delo.si

Ralph Heimans, slikar s poreklom v Avstraliji in avtor edinega uradnega portreta Elizabete II., naročenega ob nedavnem diamantnem jubileju britanske kraljice, je bil, ko je postal ta portret pred dvema mesecema tarča vandalskega napada, šokiran.

Do te mere, da se je po poročanju britanske nacionalne televizije BBC šele sedaj javno odzval na napad.

Napadalec se je slike lotil le enkaj tednov po njeni postavitvi v Westminsterski opatiji, in sicer z barvnim razpršilom. Prva reakcija Heimansa na novico o napadu je bila, da se je zbal predvsem, ali je napadalec poškodoval tudi obraz.

Da so se njegove slike lotili s škrlatnim sprejem, je izvedel med slikanjem v ateljeju. Obvestil ga je agent in takoj je skočil v taksi ter oddrvel naravnost v Westminstersko opatijo, da bi ocenil škodo.

»Bilo me je groza, da je poškodovan obraz. Obraz je duša slike in nekaj, kar je zelo težko znova poustvariti.«

A so bile poškodbe take, da uspešna restavracija slike ni bila vprašljiva.

Heimans, ki tudi sicer živi v Londonu, je ogromen, 2,7 metrov visok in 3,4 metrov širok portret ob 60. obletnici Elizabetinega kronanja ustvarjal pol leta.

Včasih po 20 ur na dan.

Rezultat monarhinjo prikazuje v ustrezno uradnih državnih oblačilih na točki, kjer je bila 2. junija leta 1953 kronana, slikar pa se ji je trudil dati kontemplativen izraz.

Storilca napada, 41-letnega Tima Hariesa iz Dorcanstra, so sicer varnostniki prijeli takoj po njem, na sodišču pa se bo moral oglasiti prihodnji mesec. Tožijo ga za nekaj več kot 5000 britanskih funtov.

Elizabeto II. je sicer doslej portretiralo že več kot 140 likovnih ustvarjalcev.