Leonardo da Vinci tudi kot glasbenik

Razstava o Da Vinciju na Dunaju razkriva umetnikovo glasbeno plat.

Objavljeno
19. julij 2011 19.15
Posodobljeno
19. julij 2011 19.30
Ta.C., Delo.si
Ta.C., Delo.si
Dunaj - Leonardo da Vinci ni bil le izumitelj, kipar, slikar in to, čemur običajno rečejo univerzalni genij. Razstava z naslovom Človek, umetnik, genij v dunajski minoritski cerkvi namreč razkriva tudi njegovo glasbeno plat. Poleg 23 reprodukcij njegovih najbolj znanih slik prikazuje rekonstrukcije štirih skladb, ki bi lahko bile njegovo delo.

Skladbe je na podlagi izročila da Vincijevih sodobnikov in takratnega sloga napisal Reinhard Amon. Bil je "Hansi Hinterseer renesanse", je po poročanju STA dejal pobudnik razstave Christoph Rahofer.

V središču razstave pa so vendarle njegove slike, od Mona Lize prek Bitke pri Anghiariju do dveh različic Marije s preslico. Reprodukcije so bile narejene v digitalnem tisku, ki je po Rahoferjevih besedah omogočil tudi rekonstrukcijo barv iz slikarjevega časa. Dela, katerih izvor ni povsem jasen, pa so predstavljena s slikovnimi opisi - približno deset so jih najverjetneje ustvarili njegovi sodobniki ali učenci.

Ob robu razstave lahko obiskovalci v cerkvi občudujejo tudi reprodukcijo Zadnje večerje v tehniki mozaika, ki je narejen iz 300.000 steklenih kock. Zaradi omenjenega mozaika so si organizatorji razstave minoritsko cerkev tudi izbrali za prizorišče razstave, je še povedal Rahofer.

Slike in glasbena dela, ki so urejena kronološko, dopolnjujejo podatki o da Vincijevem življenju, pa tudi leseni modeli njegovih izumov in pet dokumentarnih filmov o njem. Eksponati so bili od leta 2006 že na ogled v ZDA, Pragi, Brnu in Budimpešti. Na Dunaju bodo razstavljeni do 2. oktobra.