Louvre lani obiskalo 9,7 milijona ljudi

Pariški Louvre se je povzpel na prvo mesto najbolj obiskanih muzejev na svetu v letu 2012.

Objavljeno
29. marec 2013 14.12
Posodobljeno
29. marec 2013 17.00
T. L., Delo.si
T. L., Delo.si

V reviji Art Newspaper so objavili izsledke raziskav o najbolje obiskanih kulturnih institucijah v preteklem letu. Na prvo mesto se je z 9,7 milijona obiskovalcev zavihtel Louvre, ki ga je obiskalo za milijon več ljudi kot leta 2011. Na drugem mestu je newyorški Metropolitanski muzej umetnosti,  tretje, četrto in peto mesto pa so zasedli trije londonski muzeji, ki jim je k boljšemu obisku pomagala tudi olimpijada. V Tate Modern je lani vstopilo 5,3 milijone ljudi, ki jih je pritegnila tudi retrospektiva Damiena Hirsta.

Odkar so v Louvru odprli še eno krilo z islamsko umetnostjo, se je obisk te že tako zelo dobro obiskane pariške znamenitosti še povečal.

Najbolj priljubljena razstava je bila Nizozemski stari mojstri v Metropolitanskem muzeju umetnosti v Tokiju, kjer je bila na ogled tudi znamenita slika Dekle z bisernim uhanom Johannesa Vermeerja iz leta 1665. Slika, ki jo je populariziral tudi istoimenski film s Scarlett Johansson v glavni vlogi, je v muzej med lanskim junijem in septembrom privabila kar 10.500 obiskovalcev na dan. Na ogled je bila celotna zbirka kraljeve galerije Mauritshuis v Hagu, ki jo trenutno prenavljajo.

V reviji Art Newspaper so mnenja, da spremembe na listi najbolje obiskanih kulturnih institucij na svetu, odražajo spremembe v svetovni ureditvi. Saj se na vrhu lestvice vedno pogosteje znajdejo tudi države iz Južne Amerike in Azije, medtem ko so prej kraljevali samo muzeji iz Evrope in Severne Amerike, z Louvrom in Guggenheimom (in vsemi njegovimi podružnicami) na čelu.

K spremembam veliko pripomore tudi dejstvo, da nekatere države vlagajo v prenove svojih muzejev in da afiniteto do umetnosti kažejo tudi nekatere korporacije, kot je na primer brazislka banka in korejsko podjetje Samsung, ki je zgradilo velik muzejski kompleks v Seulu.