Mao v Londonu

Muzej za arhitekturo in oblikovanje (MAO) bo konec septemra pripravil razstavo o sodobnem oblikovanju v Sloveniji.

Objavljeno
20. julij 2011 19.14
Posodobljeno
21. julij 2011 06.30
Maja Megla, kultura
Maja Megla, kultura

V okviru londonskega Design festivala bo v Dray Walk Gallery med 22. in 25. septembrom Muzej za arhitekturo in oblikovanje (MAO) s kustosinjo Majo Vardjan pripravil razstavo o sodobnem oblikovanju v Sloveniji Silent Revolutions.

Festival, ki je v letošnji izvedbi največji doslej s predvidenimi 180 partnerji, bo s sloganom »Dvesto dogodkov v najbolj kreativnem mestu na svetu« potekal v britanski prestolnici devet septembrskih dni, od 17. do 25. septembra. Zadnjih pet dni bo aktivno prisotna tudi slovenska oblikovalska stroka z razstavo, na kateri bo izbor oblikovalskih projektov, ki so zaznamovali prvi dve desetletji ­samostojne države. V njih selektorji razstave opažajo »strasti in obsesije posameznih ustvarjalcev, zagon, inovativni razvoj in visokokakovostno proizvodnjo, od filigransko izdelanih gramofonov Franca Kuzme in zapeljivih luči Black Cherry Lamps oblikovalke Nike Zupanc do prvega večjega hibridnega plovila na svetu Greenline 33 Hybrid podjetja Seaway ter modularnih fasadnih sistemov Qbiss One with ArtMe, ki jih razvija podjetje Trimo«.

Na razstavi je tudi izbor reprezentativnih izdelkov slovenske industrije, med drugimi serija Elanovih revolucionarnih smuči ­WaveFlex, ki so jo oblikovali s studiem ­Gigodesign, Alpinini čevlji za tek na smučeh Racing Elite, ki so jih razvili s studiem Jure Miklavc, in Gorenjeva linija gospodinjskih aparatov Simplicity Gorenje Design Studia.

Med razstavljenimi izdelki bodo tudi izpušni sistemi (Igor Akrapovič), torbice in nakit (Lara Bohinc), set za vodo Flow (Tanja Pak), svetilo Gwig (Asobi), stenski obešalnik (Toni Kancilja), Criatura­ (Leonora Jakovljević), kuhalnik Holey Roket (Rok Oblak, soavtor Larry Winiarski), igralo Squareplay (Oloop), preklopni sedež Sitty (Gigodesign, Petrič), letalo Taurus Electro G2 (Ivo Boscarol s sodelavci), stoli (Katjuša Kranjc in Rok Kuhar), stol Lajt (Janez Suhadolc), lopata Efekt (Rinz, Pavlinec in Pavlinec), svetilo Slim (Bevk Perović arhitekti), naslanjač Siti (Arne ­Vehovar, Zilio Aldo & C.)

Razstava z več kot petindvajsetimi izbranimi deli je prva obsežna mednarodna predstavitev slovenskega oblikovanja v zadnjih dvajsetih letih. Pospremila jo bo širše zasnovana publikacija, ki ni osredotočena le na izdelke ter posamezne oblikovalce in studie, ampak tudi na naročnike in proizvajalce, ki so bili nepogrešljivi pri izvedbi teh projektov.

  Svetilo Black Cherry Lamp oblikovalke Nike Zupanc Foto  DELO_4X_