Nad Ajdovščino te dni spet ustvarjajo likovni umetniki

Poteka namreč 20. mednarodna likovna delavnica Slovenija, dan odprtih vrat pa bo v petek, 29. junija.

Objavljeno
28. junij 2012 21.05
T. C., Delo.si
T. C., Delo.si
Ajdovščina - Na Sinjem vrhu nad Ajdovščino te dni poteka 20. mednarodna likovna delavnica Slovenija, odprta za umetnost. Udeleženci jubilejnega delovnega druženja so izbrani avtorji, ki so v preteklosti še posebej zaznamovali likovno dogajanje na Sinjem vrhu. Novonastala dela malega formata so nocoj ob 20. uri predstavili v Lični hiši v Ajdovščini, poroča STA.

Tuji umetniki, ki ustvarjajo na letošnji delavnici, so Ziso Kamberaj iz Albanije, Armin Guerino iz Avstrije, Jean - Janez Zorko iz Francije, Ivan Balažević s Hrvaške, Mirella Brugnerotto in Brigitte Brand iz Italije, Dimitar Malidanov iz Makedonije, Willem van Hest z Nizozemske in Luis Rapela iz Španije.

Iz Slovenije sodelujejo Andrej Jemec, Andrej Pavlič, Azad Karim, Bogdan Čobal, Črtomir Frelih, Darko Slavec, David Ličen, Etko Tutta, Klavdij Tutta, Klementina Golija, Lucijan Bratuš, Polona Kunaver Ličen, Zmago Jeraj ter fotografa Matevž Lenarčič in Borut Grce - Brut.

Zaključna prireditev oziroma dan odprtih vrat delavnice bo v petek, 29. junija, ob 18. uri na Sinjem vrhu. Sodelujočim umetnikom se bodo pridružili številni avtorji preteklih delavnic, likovni kritiki, galeristi in drugi poznavalci ter ljubitelji umetnosti. Program bo med drugim vseboval predstavitev udeležencev in predstavitev zbornika, ki bo izšel ob tej priložnosti, je sporočila umetniška vodja projekta Anamarija Stibilj Šajn.

Zgodovina mednarodnih delovnih srečanj likovnikov na Sinjem vrhu sega v leto 1993, ko je akademski slikar Klavdij Tutta realiziral prvo mednarodno likovno delavnico z imenom Slovenija, odprta za umetnost. Delavnici so sledila vsakoletna delovna druženja in Sinji vrh se je izoblikoval v mednarodni likovni center.

Udeleženci se lahko v ateljejskih prostorih in v idili narave prepuščajo ustvarjalnemu miru in novim inspiracijam. Svoje likovne pripovedi in izpovedi izražajo v akrilnih, oljnih in mešanih tehnikah, pa tudi v kiparstvu, instalaciji, fotografiji oziroma v različnih multimedialnih pristopih. Na vsaki delavnici sodeluje okrog 25 umetnikov. V vseh teh letih se je tako zvrstilo že več kot 400 različnih imen.