Natančen vpogled v telo

Razstava Razkrita telesa: utrip prikazuje balzamirana človeška telesa brez kože v estetiziranih pozah.

Objavljeno
25. julij 2013 15.38
TOPSHOTS-US-BODY WORLDS-PULSE
Igor Bratož, kultura
Igor Bratož, kultura
Pogled na žensko brez kože, prerezano tako, da se vidi petmesečni fetus ali na telo, ki drži v rokah vso svojo kožo, najbrž ni najbolj vznemirljiva zamisel za kogar koli. Nemški anatom Gunther von Hagens misli drugače: od kar je leta 1977 odkril postopek plastinacije, ohranjanja oziroma balzamiranja ali impregniranja človeških teles s plastiko in smolo, in leta 1995 začel z razstavami Svetovi teles, si je enajst različnih postavitev ogledalo okrog šestintrideset milionov ljudi v štiriindvajsetih državah.

Od leta 1983 je svoja telesa von Hagensu obljubilo več kot 13.200 ljudi, 1254 od njih je že pokojnih in precej teh teles je tudi na tokratni newyorški razstavi.

Razstava je pripravljena tako, da si obiskovalci lahko ogledajo človeško telo po delih, vsak večji organ pa je pokazan posebej in »v kontekstu«.

Von Hagensovio početje je seveda doslej vzbudilo precej kritik, čaš da do umrlih ni spoštljiv, sprožilo pa je tudi debato o razlikovanju in mejah med javnim in zasebnim. Kritik New York Timesa je ob razstavi zapisal, da razstava ponuja vpogled v življenjske procese tako, da kaže ekstravagantno obdelano smrt, pač v skladu z geslom na razstavi, da smrt razsvetli, naredi razumljivo in kristalizira pomen našega življenja.