Nemirni čas Nikolaja Vogla

Gluhi umetnik na razstavi z naslovom V globini časa predstavlja novi cikel slik Kruh in čas.

Objavljeno
29. april 2013 14.33
T. L., Delo.si
T. L., Delo.si

Akademski slikar Nikolaj Vogel se v Atriju Mestne hiše predstavlja s ciklom Kruh in čas. Neverbalna govorica, sicer gluhega umetnika, nas popelje v njegov domišljijski, mistični svet, barvnih linij in oblik. Energija narave, ki jo slikar vidi v obliki trav, hribov in bitij se razteza v neskončnost.

»K vsakemu novemu platnu pristopim z lastnim nemirom gibanja časa v nekem prostoru, in ta je tudi učinek-efekt dogajanja na sliki. Dogodek na sliki pogosto nastane kot arhetipski, ne hoten, zavesten. Nedoločnost kronološkega vtisa postavlja realni čas v nelinearni fragment preteklega, sedanjega ali prihodnjega časa,« je o svojem delu zapisal Vogel.

Akademski slikar Nikolaj Vogel spada v krog generacije absolventov ALUO, ki je diplomirala v devetdesetih letih. Med njimi sta tudi Arjan Pregl in Sašo Vrabič. Za to generacijo je značilen prelet umetnosti, ko umetniki iščejo nove načine izražanja skozi različne oblike človekovega ustvarjanja, je zapisala Petra Rezar v predgovoru k razstavi, ki jo Mestna občina Ljubljana prireja v sodelovanju z Mestnim društvom gluhih Ljubljana.

Razstava bo v Desnem atriju Mestne hiše na  ogled do 10. maja.