Nespodobno Lennonovo poročno darilo za Yoko

V Modeni bodo prvič v Italiji predstavili erotične risbe, s katerimi se je vodja Beatlov poklonil japonski izbranki. Všeč so bile tudi Scotland Yardu.

Objavljeno
19. avgust 2013 14.11
V. U., Delo.si
V. U., Delo.si

John Lennon in Yoko Ono sta z vsem, kar sta ustvarila in kar se jima je zgodilo, trdno zapisana v zgodovini parov minulega stoletja, kaj je vodja Beatlesov svoji japonski izbranki podaril ob poroki 20. marca leta 1969 in zatem v času medenih tednov, pa bo od 13. septembra dostopno v bližini Slovenije.

V Palazzu Santa Margherita v Modeni, kjer bo tamkajšnja Mestna galerija sploh prvič v Italiji predstavila razstavo Lennonovih vizualnih del, predvsem njegove risbe, ki so kot serija litografij iz istega leta 1969 znane pod nazivom Bag One.

V lični torbi z Lennonovim podpisom so v nakladi 300 izvodov tudi izšle, serija pa je bila za prelom šestdesetih let v sedemdeseta kljub tedanji razposajeni hipijevski kulturi in seksualni revoluciji še vedno dovolj »pornografska«, da ob krstu 15. januarja leta 1970 v London Arts Gallery ni bila prav dolgo na ogled.

Puristi v Scotland Yardu so se namreč instantno odločili, da bodo ob njej uživali le sami. Takoj so jo - zasegli.

Lennon risar?

Da. Kot pravijo, je imel naravni talent za risbo in je med drugim tudi študiral na elitnem Liverpool College of Art. Običaja beleženja lastnih idej, misli in domislic z risbami ni nikoli opustil, a je mogoče o njegovem umetniškem angažmaju na vizualnem področju resneje govoriti šele, ko mu je pot prekrižala Onova.

Posnela sta videe Smile, Rape, Fly ali Up Xour Legs, ki bodo na ogled tudi v Modeni, v serijo Bag One, ki si jo je, kot omenjeno, zamislil kot poročno darilo izbranki, pa je Lennon vključil motive, kakršni so poročna izmenjava prstanov, znamenito vztrajanje obeh v posteljah v Amsterdamu in Monteralu za mir na svetu in druge intimne trenutke iz njunega življenja.

Modenska razstava bo čisto ustrezno naslovljena All you need is Love, na ogled pa bo do 20. oktobra.