Nikar brez mobilnega telefona v Louvre!

V osrednjem francoskem muzeju po novem ponujajo aplikacijo za mobilne telefone, ki uporabnikom omogoča drugačen ogled zbirke.

Objavljeno
17. marec 2014 12.55
Posodobljeno
18. marec 2014 11.00
V. U., Delo.si
V. U., Delo.si

Pariški Louvre je s skoraj desetimi milijoni obiskovalcev na leto trdno zasidran na vrhu svetovne statistike obiskanosti umetnostnih muzejev in v njem gotovo ne manjka ljudi, običajno s poreklom na Daljnem vzhodu, ki si originalov − zaradi teh se običajno podamo v muzeje, mar ne? − ne zmorejo ogledati drugače kot prek priročnih elektronskih vmesnikov.

Po mobitelih ali kamerah, pri čemer sveta okrog sebe ne opazujejo drugače kot na displeju na tem ali onem novotehnološkem »gadgetu«. Pa čeprav so prepotovali pol planeta, da bi si umetnine ogledali v živo.

A bo odslej mogoče nanje gledati tudi drugače: kot na ljudi, ki si želijo globlje prodreti onkraj neštetih platen, ki visijo na zidovih osrednjega francoskega umetnostnega muzeja.

V Louvru so se namreč odločili za aplikacijo za iphone, ipad ali ipod, ki omogoča, da z njo skoraj 400 umetniških eksponatov fotografiraš, napravica pa slehernega prepozna in ti postreže z zvočnim vodnikom. S podatki o izbranem delu in biografijo umetnika, ki ga je ustvaril.

Menda se obnese, čeprav nisi v muzeju, ampak telefon usmeriš v, denimo, reprodukcijo v monografiji. Povezava do aplikacije je tukaj. Ali tukaj.

Mar ni bilo še do pred kratkim fotografiranje umetnin v muzejih povsem neprimerno?