Odkup Pogačarjevega dela

Zbirka Kontakt Fundacije Erste z Dunaja je odkupila delo School's Out (Konec šole) slovenskega umetnika Tadeja Pogačarja

Objavljeno
16. december 2013 16.03
J. Š. A.
J. Š. A.
Zbirka Kontakt je usmerjena v zbiranje in prezentiranje umetnosti vzhodne, jugovzhodne in centralne Evrope. Leta 2004 so koncept zbirke preoblikovali, tako da se zdaj zbirka začenja s kontekstom historične neo-avantgarde 60. let, ki vključuje predvsem konceptualne in akcionistične tendence. 

Projekt School's Out je bil zasnovan leta 1997 kot participatoren projekt v sodelovanju s šentviškimi dijaki Gimnazije Šentvid v Ljubljani. Diskretna instalacija, ki je vključevala učila, učne pripomočke, objekte ipd. je bila postavljena v več šolskih učilnic.

Postavitev je problematizirala teme odnosa učitelj-učenec, znanja, vedenja, discipline in kontrole. Subjektivni raziskavi zgodovine modernega poučevanja so kasneje dodali fotografije iz 40., 60. in 70. let, ki razkrivajo procese nadzora, discipliniranja in kontrole, ter kolaže in objekte (učila in učni pripomočki, ki opozarjajo na svoj kraj in čas nastanka, t.j. obdobje socializma in skupne države Jugoslavije). Narativna strategija postavitve temelji na ponavljanju, rabi klišejev in humorju. Fundacija Erste je odkupila prvi in drugi del instalacije, ki skupno obsegata petnajst del (risb, kolažev, dokumentov).

Pogačarjeva institucija P.A.R.A.S.I.T.E. muzej sodobne umetnosti v tem času praznuje pomemben jubilej: dvajseto obletnico delovanja. P.A.R.A.S.I.T.E. muzej je nastal leta 1993, s preimenovanjem Muzeja sodobne umetnosti (ustanovljenega 1990) –  kot eden prvih virtualnih muzejev. Ob nastanku so ga označili za »paralelno virtualno institucijo, mobilno duhovno entiteto, ki ustanavlja specifične povezave med številnimi subjekti, družbami, institucijami, socialnimi skupinami in simbolnimi mrežami«.

P.A.R.A.S.I.T.E. muzej nima svojih (fizičnih) prostorov in osebja, temveč privzema teritorije, izbira prostore in se hrani s sokovi obstoječih institucij. Kot vzporedna institucija deluje kot kritičen model za analizo sistemov in kot okvir za alternativne oblike komunikacije in vzpostavljanje novih povezav. Strategija delovanja muzeja je bila poimenovana novi parazitizem.

Tadej Pogačar s P.A.R.A.S.I.T.E. muzejem v teh dneh razstavlja v razstavišču Kunsthalle Kiel v Kielu v okviru mednarodne razstave Old School, v Galeriji Akademia Moderna v Zagrebu na razstavi Črno na belem, v Koroški galeriji  v Slovenj Gradcu na razstavi Muzej kot prostor utopij, v prvi polovici naslednjega leta pa bo sodeloval na sejmu ARCO Madrid in v galeriji Espaivisor v Valenciji – v duetu z Mladenom Stilinovićem.