Odtujenost skozi objektiv

Skupinska fotografska razstava z naslovom Odtujenost je nastala lani pod mentorstvom Klavdija Slubana. Otvoritev bo v torek, 11. 2., ob 19. uri, v razstavišču MOL nad Galerijo Fotografija.

Objavljeno
10. februar 2014 13.56
Maja Megla, kultura
Maja Megla, kultura

Projekt je nastal lani v okviru novomeškega festivala Fotopub, ki se je fotografiji posvetil že trinajsto leto. Umetniško vodstvo je bilo zaupano Klavdiju Slubanu, ki je za krovno temo izbral odtujenost.

 »V minuli polovici stoletja smo bili nedvomno priča več zgodovinskim, tehnološkim in ideološkim spremembam kot v kateremkoli obdobju človeške zgodovine,« je ob tem zapisal. »Ena izmed posledic takšnega razvoja je naraščanje občutka odtujenosti, ki nosi v sodobni družbi veliko obrazov in se manifestira na različne načine.«

Lanski festival se je zato posvetil temu, kako lahko fotografija kritično ubesedi družbene procese in z ozaveščanjem hkrati vpliva nanje. »Odtujenost je v prvi vrsti nezmožnost občutenja pripadnosti,« je svoj pogled ubesedil v Parizu živeči mednarodno uveljavljeni fotograf slovenskih korenin. »Pripadnosti do drugega, do družbe, do dela in odnosov, predvsem pa tudi do samega sebe. Predstavlja vsenavzočo psihološko paradigmo v svetu, ki postaja vse bolj reguliran, plitek in popredmeten«.

Na delavnici je zbral skupino štirinajstih fotografov, ki so minulo leto razmišljali in vizualno raziskovali temo odtujenosti, ki jo v vsakdanjem življenju pogosto srečujemo, ne da bi vedno prepoznali njene učinke.

Razstavo so pripravili že lanskega oktobra v Novem mestu, tokrat pa bo na ogled v Ljubljani. Razstavljajo: Aleš Rosa, Borut Peterlin, Boštjan Pucelj, Ciril Jazbec, Dejan Ferfolja, Dušan Josip Smodej, Eva Žganjar, Jurij Korenjak, Klemen Skubic, Maša Lancner, Matej Povše, Tina Dović, Uroš Počivalšek in Vitomir Pretnar.

Ob razstavi je izšel tudi katalog, ki je na voljo v Galeriji Fotografiji.