Penzion Cankarjev dom ali terasa z razgledom na Marka Breclja

Kot nenavadni eksponat v Cankarjevem domu bo nadlegoval podnevi, ponoči pa bo šotoril na balkonu Kluba CD.

Objavljeno
16. april 2012 08.48
Posodobljeno
16. april 2012 09.00
Tanja Cirman, Delo.si
Tanja Cirman, Delo.si
Malo galerijo je Marko Brecelj spremenil v dnevno sobo ali resničnostno razstavo Middle Brother, na kateri se bo kot razstavni eksponat družil z eksponati prišleki. Sproščeno druženje ob hrani in pijači bo spremljalo videooko srednjega brata alias Priletnega parazita Marka Breclja.

Vsenavzočnost Marka Breclja v hramu kulture je začetek petletnega projekta Štetje v jeseni, za katerega upa, da mu bo povečal tržno vrednost. Šestdesetletni Brecelj, ki mu je Janez Janša že napovedal ukinitev sveže pridobljenega zdravstvenega varovanja iz naslova statusa samostojnega kulturnega delavca, je namreč zavihal rokave in bo za štetje denarja v jeseni življenja poskrbel sam.

Za uspešnico okuževanja kulturnega hrama, kot je neprekinjeno navzočnost Breclja označil dežurni krivec – pomočnik direktorja kulturno-umetniškega programa CD Bogdan Benigar, je Cankarjev dom, naklonjen ambicioznim projektom, odštel dobrih 11.000 evrov bruto. Direktor CD Mitja Rotovnik, ki verjame v dobre odnose s sostanovalci, je pomirjajoče dodal, da zaradi stroškov tega obsežnega medijskega projekta niso v skrbeh.

V tednu brecljevanja, od danes do 23. aprila, bodo potekala večerna Zasliševanja, kjer bo neustavljivi Brecelj iz svojih sogovornikov Janija Kovačiča (torek), Mateje Koležnik (sreda), Sanje Žmavc (petek) in Diega Menendesa (sobota) vlekel priznanja o njihovi čudnosti, občinstvo, ki bo tam brezplačno, pa se v ta nemi govor nikakor ne bo smelo vmešavati. Brecelj, falirani študent geologije, tehnične fizike in meteorologije, si bo večno hrepenenje po doktorskem nazivu hranil z popoldanskimi Predstavitvami. Na obrazložitvah zanimivih stališč in pomislekih o gibalih našega časa se bodo s predsednikom Društva prijateljev za zmerni napredek (DPZN) družili avtor knjige Na trdna tla Rajko Mršič, eminenca neposlušnega levičarstva Rastko Močnik in Tonči Kuzmanič, s katerim bosta razmišljala o tem, kako se z zunajinstitucionalnim izobraževanjem lahko izognemo temu, da postanemo zombiji.

Največji zaslužek si kantavtor obeta s četrtkovim koncertom Tortnenje, na katerem bodo nastopili Franci Blašković & Gori ussi Winnetou, Tudósok in Dani Kavaš in ki velja za vrhunec brecljevanja. Koncert, za katerega se splača odšteti 14 evrov (za službe osvobojene zgolj 11), če ne že zaradi glasbe, pa zato, ker bo Brecelj vsakemu obiskovalcu prinesel kos torte. Torta (od tod tudi Tortnenje) bo zaznamovala 40. obletnico na Radiu Koper posnete pesmi Rolling Stonesi spoznajo moje stare starše. Samega Breclja, ki ga za sicer za nastop lahko najamete po dobri tržni ceni 150 evrov plus potni stroški, bo Linhartova dvorana gostila z nedeljskim prav tako plačljivim koncertom Mojstru, ker me je odkril. Z videoprojekcijami in performansi bo koncert posvečen Bojanu Adamiču.

Pri okuževanju in okupaciji Cankarjevega doma, pri čemerse lahko zgodi tudi mehkoteroristično človekoljubje, ob Breclju sodelujeta še Receptor DPZN Iztok Krkoč s Psihosocialno glasbeno poslušalnico in bodoči predsednik DPZN, snemalec in režiser Marko Pucer, ki bo skrbel za snemanje videov, strujanje v živo na svetovni splet in Brecljeteko.

Teden brecljevanja bo v ponedeljek (23. aprila) finančno lepo zaokrožila Avkcija, na kateri se bodo dražili trije tehnično brezhibni in registrirani fiči (te si boste lahko ogledovali cel teden v Mali galeriji) in dokončana glinasta glava Marka Breclja, za katero bo Brecelj med 13. in 15. uro vsak dan javno poziral kiparju Marku Kovačiču. Brecelj bo res do konca aktiven, saj ne bo izpustil niti Kolenovalnega pohoda, ki ga bo izvedel vsak dan med 10. in 11. uro.

In če mislite, da vam je vse kristalno jasno, vabljeni v kulturno ustanovo in sodelujte v njenem očiščevanju. Pardon, okuževanju.