Po letu 1983 prvič spet na ogled dela Claudea Lorraina

V Muzeju Städel na ogled 130 del slikarja, ki velja za enega najpomembnejših evropskih krajinarjev.

Objavljeno
03. februar 2012 11.05
Pi. K., Delo.si
Pi. K., Delo.si
Frankfurt - V Muzeju Städel so pripravili veliko retrospektivno razstavo del francoskega slikarja, mojstra krajine Claudea Lorraina (1600-1682). Pod naslovom Začarana pokrajina je združenih 130 del. Izbor pokriva vsa obdobja ustvarjanja tega baročnega mojstra, piše Slovenska tiskovna agencija.

Kot so ob razstavi, ta vrata odpira danes, zapisali v muzeju, je to po letu 1983 prva večja predstavitev del tega umetnika v Nemčiji. Razstava je bila pred tem na ogled v Muzeju Ashmolean v Oxfordu, v Frankfurtu bo odprta do 6. maja.

Ob umetnikovih najbolj poznanih krajinah, pastirskih prizorih in pristaniških vedutah so razstavljene risbe manjšega formata in grafike. Po besedah direktorja muzeja dela dokumentirajo »Lorrainovo izjemno senzibilno opazovanje sveta«. Na razstavo je vključena tudi serija Ognjemet, na kateri je umetnik upodobil praznovanje na Španskem trgu v Rimu. Po zagotovilih muzeja je omenjeno serijo sedaj prvič mogoče videti v celoti na enem mestu.

Claude Lorrain se je rodil v kraju Chamagne. V Rimu se je šolal pri Agostinu Tassiju, leta 1625 je nekaj mesecev prebil v Nancyju, nato pa se je za stalno preselil v Rim. Velja za enega najpomembnejših evropskih krajinarjev in poleg Poussina za najpomembnejšega francoskega slikarja 17. stoletja.

Ustvaril je okrog 300 oljnih slik, ohranjenih jih je približno 250, in več kot 1000 risb. Zanj so značilne mehke linije, pridušene barve, kontrastna, pretežno jutranja ali večerna svetlobo in razmeroma veliki formati. Med motivi je cenil morsko obalo, pristanišča in idilične pokrajine z gozdom ali posameznimi drevesi.

V poznem obdobju je slikal monumentalne krajine, v katere je postavljal svetopisemsko oziroma klasično oblečene štafažne figure. Posvečal se je tudi sakralnim in mitološkim temam. V zadnjem obdobju je skrčil barvno skalo. Njegove podobe so postale skrivnostne in mračne, postave pa podaljšane.