Premiki pri Bienalu industrijskega oblikovanja

BIO, ki bo ob Abrahamu v sezoni 2014 v rokah belgijskega kustosa Jana Boelena, ne bo več nagrajeval oblikovalskih izdelkov.

Objavljeno
06. december 2013 15.55
V. U., Delo.si
V. U., Delo.si

Tradicionalni Bienale industrijskega oblikovanja, ki se je že lani s 23. izdajo sokustosinj Margriet Vollenberg in Margo Konings poslovil od nekaterih utrjenih postavk te prireditve, bo tudi ob jubilejni izdaji leta 2014 - prihodnje leto bo od začetka njegove zgodbe minilo 50 let - postregel z alternativnimi pogledi.

V njegovem organizatorju - Muzeju za arhitekturo in oblikovanje - obljubljajo prevetren koncept, v jedru katerega bo sodelovanje, tisto, v okviru katerega se oblikovanje lahko uveljavi kot orodje za premišljevanje o vsakdanjem življenju. Ob sodelovanju pa bo izpostavljeno še eksperimentiranje.

Kustos 24. bienala, ki bo imel jubilejni naslov BIO 50, bo Belgijec Jan Boelen, ustanovitelj in direktor galerije Z33 - Hiše sodobne umetnosti, vodja podiplomskega programa socialnega oblikovanja na Akademiji za oblikovanje v Eindhovnu (Nizozemska) in predsednik flamskega odbora za arhitekturo in oblikovanje.

Izrazit premik v zasnovi bo tudi to, da bo BIO 50 prekinil tradicijo dosedanjega nagrajevanja izdelkov in namesto tega nagradil sodelovanje: sam proces sodelovanja in tudi njegove rezultate. Kot sporočajo iz fužinskega gradu, si bo bienale na osnovi spoznanja, da je oblikovanje disciplina, ki preveva vse plasti sodobnega življenja, prizadeval angažirati tiste oblikovalce in ustvarjalce iz Slovenije in tujine, ki bodo skupaj obravnavali teme vsakdanjega življenja.

Kako vstopiti v to sodelovanje? S prijavo na razpis, ki so ga v MAO pravkar objavili. Kot zapišejo, iščejo posameznike, ki bodo ustvarili možne prihodnosti oblikovanja, povabili pa jih bodo v ducat skupin, v katerih bodo obravnavali pisan nabor tem od javne vode in hoje po mestu do hekanja gospodinjskih aparatov in nanoturizma. Rok za prijavo je 12. januar prihodnje leto, sam BIO 50 pa bo nared do 18. septembra, ko ga bodo odprli.

Že prihodnjo sredo, 11. decembra, napovedujejo javni pogovor z Boelenom. Naslovljen bo Jutranji pogovor, ta naslov pa kar ustreza terminu. Z njim bodo pohiteli že ob 9.30 zjutraj, in sicer na točki Pop-Up doma na Tobačni ulici 5 v Ljubljani. Na njem bodo tudi organizatorji bienala ter predstavniki partnerke, Regionalne razvojne agencije Ljubljanske urbane regije, istega dne ob 18.00 pa bo Boelen predstavil še sam Pop-up dom in izbor izdelkov.