Prolog in likovna spremljava festivala Mini poletje

Z odprtjem razstave Poljske gledališke lutke se je začel 14. festival Mini poletje.

Objavljeno
28. junij 2012 21.28
Slavko Pezdir, kultura
Slavko Pezdir, kultura

Z odprtjem razstave Poljske gledališke lutke, ki so jo pripravili Veleposlaništvo Republike Poljske, Mini teater (MT) in Narodni muzej Slovenije (NMS), ter uprizoritvijo Grimmove Mizice, pogrni se v priredbi in režiji Mareka Bečke se je v sredo popoldne v NMS začel 14. mednarodni festival Mini poletje.

Reprezentativno predstavitev dosežkov najpomembnejših poljskih lutkovnih in vizualnih umetnikov zadnjih petdesetih let je v okviru projekta mednarodnega sodelovanja Lutkovna nomadska akademija za letošnjo razstavno turnejo po Srbiji (Subotica, Novi Sad in Beograd), Sloveniji (Ljubljana, Maribor) in Hrvaški (Zagreb) pripravila kustosinja oddelka za lutkovno gledališče Arheološkega in etnografskega muzeja v Lodžu Honorata Sych.

Omenjeni muzej je bil v tretjem največjem poljskem mestu ustanovljen leta 1931, kjer so ob tradicionalnih oddelkih za arheologijo, etnografijo in numizmatiko leta 1980 na pobudo poljskega centra mednarodne lutkovne organizacije Unima (Polunima) ter ob podpori tamkajšnjih teatrologov in muzealcev na Poljskem ustanovili edini muzejski oddelek za lutkovno gledališče. Njegova osnovna dejavnost zajema zbiranje in zaščito dragocenih predmetov, ki so nastali v poljskih lutkovnih gledališčih (lutke, scenografija, rekviziti, plakati, tiski, fotografije in drugo arhivsko gradivo).­

Lutke za otroke in odrasle

Na predstavitvi v NMS je avtorica razstave Honorata Sych povedala, da je njen oddelek v več kot treh desetletjih delovanja pripravil že okoli 150 tematskih razstav in zbral več kot deset tisoč muzejskih eksponatov, ki so povezani s poljskim lutkovnim gledališčem.

Razstava, ki bo v atriju Narodnega muzeja Slovenije v Ljubljani na ogled do 27. julija, v Vetrinjskem dvorcu v Mariboru pa v okviru EPK – Maribor 2012 do konca avgusta, obiskovalcem predstavlja 180 izbranih lutk in petdeset plakatov, s katerimi avtorica pozornosti izpostavlja najbolj priljubljene in najlepše lutkovne uprizoritve zadnjega pol stoletja na Poljskem.

Med lutkami, ki jih je navdihnilo poljsko in evropsko narodopisno izročilo (pomembna prvina zgodovinskega izročila so jaslice in tako imenovana krakovska šopka), so prikazane stvaritve Wiesława Jurkowskega, Adama Kiliana, ­Wacława Kondeka, Mikołaja Malesza, Leokadie Serafinowicz in Zygmunta Smadzika.

Pravljice, domišljijske in eksotične zgodbe umetnosti za otroke, so navdihnile lutke Ursule ­Kubicz-Fik, Lecha Kunke, Kazimierza­ Mikulskega, Anne Adamaszek, Joanne Braun in Alija Bunscha. Lutke »iz otroške sobe« v obliki otrokom prijaznih in toplih igrač sta ustvarila Jan Zieliński in Henri Poulain. Lutke za odrasle razstavljajo Maria Kostrzewska, Rajmund Strzelecki in Zenobiusz Strzelecki. Po tehnikah prevladujejo tradicionalne lesene lutke na paličicah, marionete ter večje in manjše lutke, animirane od zadaj.

V spremni večjezični zloženki k razstavni turneji avtorica izbora in postavitve posebej poudarja, da je poljsko lutkovno gledališče »gledališče scenografov. Razstava Poljske gledališke lutke nam bo tako omogočila spoznati delo izjemnih poljskih ustvarjalcev, ki so oblikovali podobo lutkovnega gledališča na Poljskem v zadnjih petdesetih letih. Težko, skoraj nemogoče, je predstaviti vsa njihova dela. Gledališče se zaradi svoje temeljne značilnosti, minljivosti, težko upira zobu časa, pa vendar predmeti, ki jih je mogoče videti na razstavi, omogočajo vpogled v najpomembnejša umetniška prizadevanja poljskega lutkovnega gledališča.«

Direktorica NMS Barbara Ravnik je na predstavitvi opozorila, da so v sodelovanju s poljskim veleposlaništvom pri nas na ogled postavili odmevno razstavo Jantarna pot, konec prihodnjega leta pa bodo v sodelovanju s tem prizadevnim predstavništvom našemu občinstvu predstavili še poljske pustne in božične običaje.

Štirinajsto Mini poletje

Direktor Mini teatra Robert Waltl je razkril, da bo 14. mednarodni festival Mini poletje kljub zmanjšanju javnih prilivov za petino ohranil obseg in pestrost ponudbe, s katero bodo otrokom bogatili poletne dni od 27. junija do 2. septembra. Prizorišči brezplačnih ustvarjalnih delavnic in izbranih predstav (za tri evre vstopnine) bosta tudi letos Ljubljanski grad in Križevniška.

V prvem delu festivala se bodo zvrstile produkcije Mini teatra, ki so nastale v okviru projekta mednarodnega sodelovanja Lutkovna nomadska akademija 2 (Troglavi zmaj in princeske, Osel Nazarenski, Pekarna Mišmaš, Sneguljčica, Rdeča kapica), v drugem pa bodo sledila gostovanja nemških (Josa in čarobne gosli), čilskih (Umazano krilo), estonskih (Roke in rokavice) in madžarskih lutkarjev (Gabi in leteči dedek).

Lutkovno gledališče Maribor, ki med počitnicami prireja tradicionalni Poletni lutkovni pristan, s katerim Mini poletje uspešno sodeluje, bo ljubljanskemu občinstvu predstavilo uspešnico Ko je Šlemil šel v Varšavo. Foto