Razstava Toneta Lapajneta v sečoveljskih solinah

Ob 17. uri so v razstavišču Caserma odprli pregledno tematsko razstavo slik iz cikla Genius loci Lera 2004 - 2009 slovenskega kiparja in slikarja Toneta Lapajne.

Objavljeno
17. februar 2012 17.54
T. L., Delo.si
T. L., Delo.si
Sečovlje - V krajinskem parku sečoveljskih solin na Leri so ob 17. uri v razstavišču Caserma odprli samostojno pregledno in tematsko razstavo slik iz cikla Genius loci Lera 2004 - 2009 znanega slovenskega kiparja in slikarja Toneta Lapajneta, ki je med leti 2004-2009 na delavnicah na Leri ustvaril 18 slik. Razstava bo na ogled do 17. aprila.

Lapajne je bil kot edini povabljeni likovnik stalni in prepoznavni udeleženec umetniškega projekta Genius loci Lera - multimedijskih delavnic na solinah. Ob njegovi sočasni produkciji z barjanskimi zemljami pa takrat nastale slike pomenijo še izvirni in nenadomestljiv prispevek znotraj ožje lokalne, nacionalne in širše likovne umetnosti na začetku tretjega tisočletja, so v sporočilu za javnost ob odprtju razstave zapisali v Obalnih galerijah Piran.

»Tone Lapajne je že desetletja doma in v tujini prepoznaven s svojimi izvirnimi likovnimi interpretacijami, pogojenimi z dolgoletnim raziskovanjem in uporabo naravnih barjanskih in drugih zemelj kot sredstev za intimno izpoved doživljanja avtohtonosti vsega naravnega in vloge civilizacije v njej. Tudi dela, nastala z različnimi vrstami zemelj, ki jih je izbiral v neposredni bližini solin, s solinskim blatom, s soljo, z aplikacijami predmetov, ki jih je morje naplavilo, dokazujejo izjemno subtilnega opazovalca in čutečega ustvarjalca,« je zapisala kustosinja razstave Nives Mavrin.

O konkretnem izzivu ambienta Sečoveljskih solin pa je avtor sam nekoč dejal, da »ko hodi po solinah, vidi in čuti pod svojimi stopali najbolj osnovni material: zemljo, iz katere izhajamo in v katero se bomo nekoč za večno vrnili«.

Lapajne je med leti 2004-2009 na delavnicah na Leri ustvaril 18 slik, ki ostajajo kot spomeniki realnega stanja v konkretnem prostoru in času ter kot izvirni pomniki Piranskih solin. Umetnik je 17 slik iz tega cikla doniral podjetju Soline Pridelava soli, eno sliko Genius loci Lera 2009 pa Obalnim galerijam Piran.

Tokratno razstavo spremlja dvojezičen, slovensko-angleški katalog z esejem Toneta Pavčka, zapisom kustosinje Nives Marvin, reprodukcijami vseh 18 slik in avtorjevo biografijo.

Lapajne se je rodil leta 1933 v Ljubljani. Leta 1956 je vpisal študij kiparstva na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost. Po diplomi je vpisal specialko pri profesorju Borisu Kalinu. Za svoja dela je prejel vrsto nagrad. Po letu 1975 se je uveljavil tudi kot slikar, z akrilnimi barvami in z lastnim izvirnim slikarskim materialom, barjansko zemljo, nanešeno na juto in kasneje na platno. Lapajne je imel več 70 samostojnih razstav ter je sodeloval na več kot 40 skupinskih razstavah doma in v tujini. Umrl je 12. maja lani.