Spremembe pri nagradah Ars Electronice

V Linzu bodo poslej pozlačene kipce boginje zmage Nike v večini kategorij delili le še na vsaki dve leti.

Objavljeno
24. januar 2014 11.37
V. U., STA
V. U., STA

Na festivalu Ars Electronica so se letos odločili za spremembe pri nagradah. V štirih od sedmih obstoječih kategorij bodo nagrade nika odslej podeljevali le še bienalno, uvajajo pa tudi novo nagrado v kategoriji Pionirji medijske umetnosti.

Festival s tradicionalnim terminom v septembru - letošnji bo med 5. in 8. 9. - je lani s 4000 prijavljenimi deli dosegel skrajno mejo zmogljivosti, meni umetniški vodja festivala Gerfried Stocker, ki je moral vsakega od prispelih projektov natančno pregledati ter podati kritiko, piše avstrijska tiskovne agencija APA.

Zato bodo v bodoče v kategorijah Interaktivna umetnost, Hibridna umetnost pa tudi Digitalna glasba Zvočna umetnost in Digitalne skupnosti razpis objavljali le še bienalno. Letos sta tako na vrsti kategoriji Interaktivna umetnost in Digitalne skupnosti. Vsako leto pa bodo še naprej objavili razpis v kategorijah Računalniška animacija, nagrada za mladega ustvarjalca u19 - skreiraj svoj svet in nagrada the next idea.

Nova nagrada v kategoriji Pionirji medijske umetnosti bo namenjena tistim, katerih umetniško ustvarjanje je povezano z začetki medijske kulture in ki so položili temelje za sodobno medijsko umetnost.

Dobitniki zlatih nik, pomanjšanih in v pozlato odetih različic znamenite Nike Samotraške iz pariškega Louvra, bodo sicer kot doslej prejeli po 10.000 evrov. Nagrada u19 je vredna polovico manj, 5000 evrov, nagrada the next idea pa prinaša štipendijo v višini 7500 evrov in rezidenco v Ars Electronica Future Lab.