Svetlobna gverila: barvne sence v vse smeri

Svetlobni krog Aleksandre Stratimirović

Objavljeno
25. maj 2012 21.34
K. R.
K. R.

Na Kongresnem trgu v Ljubljani se v okviru Svetlobne gverile predstavlja Aleksandra Stratimirović s projektom V. I. P. To je belo obarvan krog. Tri luči, postavljene v trikotnik, so usmerjene v centralno točko in presečišče svetlobnih sojev oblikuje svetlobni krog. Iz daljave se zdi kot čista, osvetljena arena, ki vabi mimoidoče, da se postavijo pod ta soj luči. Ko mimoidoči vstopi v osvetljeni krog, se ta spremeni v barvno svetlobno igrišče, v katerem se barvne sence raztezajo v vse smeri. V. I. P. nastopajočega povzdigne v zvezdo.

Ideja je zasnovana na mešanju barv, pri katerem rdeča, zelena in modra (RGB) rezultirajo v beli svetlobi. Ko mimoidoči oziroma nastopajoči z gibanjem v svetlobnem krogu prekine svetlobni žarek, ustvari senco komplementarnih barv. Prej prazna pasivna belina se spremeni v navdihujočo igro svetlobe in barv.

Aleksandra Stratimirović je soustvarjalka Svetlobne gverile, programska selektorica in avtorica. Je oblikovalka svetlobe in luči, članica The Lighting Detectives Stockholm.