V Gradcu legendarni fotoreporter Erich Lessing

Devetdesetletni član Magnuma ostaja aktiven, v razstavišču Atelier Jungwirth napovedujejo presek  njegove sedemdesetletne kariere.

Objavljeno
25. julij 2013 12.08
V. U., Delo.si
V. U., Delo.si

Devetdesetletnik ni dolgo. Visok okrogel rojstni dan je praznoval 13. julija, velja pa za starega mojsta fotografije, člana Magnuma že v zgodnjem obdobju delovanja te slovite fotoreporterske agencije, ki ostaja tudi v častitljivi starosti vsekakor aktiven.

Še lani je na Dunaju, kjer se je leta 1923 rodil v judovski družini, z ženo Traudl Lessing odprl fotografsko galerijo.

Prav tako lani je gostoval tudi v tukajšnjem prostoru. V okviru Avstrijske kulturne ambasade so njegovo razstavo Evropa Evropa postavili v okviru programa Evropske kulturne prestolnice Maribor.

Lessingova mladost je bila tragična. Kmalu po priključitvi Avstrije k nemškemu rajhu je uspel leta 1939, star komaj 16 let, pobegniti v Palestino.

A je v Auschwitzu izgubil mater pianistko, ki je ostala na Dunaju.

V Palestini je med drugim vozil taksi, kot fotograf pa je najprej deloval v britanski vojski.

V Avstrijo se je vrnil leta 1947, kjer je pred vstopom v Magnum fotografiral predvsem za Associated Press.

Magnumu se je pridružil leta 1955, k njemu pa ga je povabil kolega David Seymour.

Med fotografsko kariero je objavljal predvsem v revijah Life, Paris-Match, Picture Post, Epoca in Quick, v središču njegovega dela pa je bilo povojno dogajanje v vzhodnem političnem bloku.

Denimo madžarska vstaja leta 1956.

V graškem razstavišču Atelier Jungwirth bo med 30. julijem in 26. oktobrom na ogled okoli 70 fotografij, ki jih je ustvaril v sedemdesetletni karieri.