Vrt, navdihnjen s kipi

Vrt Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov v Ljubljani bo gostil skulpture štirih kiparjev.

Objavljeno
04. avgust 2012 22.05
Mankica Kranjec, Nedelo
Mankica Kranjec, Nedelo

Ljubljana - Na vrtu Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov (ZDSLU) v Ljubljani se bo v torek odprla ne povsem vsakdanja kiparska razstava avtorjev, ki jih druži prepričanje, da kamnita plastika v svoji veličini zaživi prav v zunanjem, odprtem prostoru.

Razstava Redefinicija prostora napoveduje več kot le avtorsko predstavitev kiparjev Draga Vita, Gaila Morrisa, Damjana Komela in Jureta Fingušta, ki so se vrsto let srečevali doma in v tujini na simpozijih. Z razstavo namreč zaokrožujejo svoje delovanje.

»Iz več kiparskih izhodišč osvetljujemo problematiko določenega prostora, tokrat vrta zveze, ki je poleg svoje prvinskosti prevzel še vlogo razstavnega prostora. S prevetritvijo in očiščenjem ostalin duha prejšnjih postavitev želimo prisluhniti specifičnim potrebam zelenega vrta ZDSLU. Tam lahko najdemo sebe v trenutkih oddiha, kamnitim postavitvam pa dodajamo nadgradnjo z akcijami in delavnicami klesanja kamnite plastike, s čimer bomo razgibali in popestrili prostor,« je o razstavi, ki bo trajala do konca avgusta, povedal Drago Vit Rozman.

Štirje avtorji bodo redefinirali prostor, vrt v malem pa bo pravzaprav postal simpozijski prostor, k čemur bo pripomogla delavnica z mentorstom in predstavitvijo avtorjev. Celotno redefinicijo vrta bodo prenašali tudi po medmrežju, s tem, kot poudarjajo kiparji, se bo celotni prostor transformiral v digitalni zapis in hkrati spreminjal v arhivsko gradivo.

Razstava bo na ogled od 7. do 31. avgusta, oddajanje z odprtja pa bo mogoče spremljati na spletnem naslovu: www.ustream.tv/channel/art-interventions.