Zagrebška meka za stripoljubce

V hrvaški prestolnici bo med petkom in nedeljo znova čas za vsakoletni festival CRŠ. Kot vselej, tudi tokrat ne bo manjkalo gostov iz tujine.

Objavljeno
22. oktober 2013 19.29
V. U., Delo.si
V. U., Delo.si

Zagrebški stripovski festival CRŠ, daljše Crtani romani šou, ki je tradicionalen magnet tudi za tukajšnje ljubitelje devete umetnosti, bo med 25. in 27. oktobrom dočakal svežo, po vrsti 16. izdajo, ki pa bo znova razpršena na različne kotičke mesta.

Na Italijanski kulturni center, Francosko mediateko in predvsem Tvornico kulture, kjer napovedujejo glavnino dogajanja in vzporeden sejem stripov.

Med domačimi stripovskimi legendami izpostavljajo Julia Radilovića - Julesa, v Mariboru rojenega hrvaškega avtorja, ki se je stripu posvetil že leta 1955, med drugim pa deloval tudi kot predsednik Društva avtorjev stripa Hrvaške. Uvrščen je v svetovno enciklopedijo stripa Mauricea Horna in Enciklopedijo hrvaške umetnosti zagrebškega Leksikografskega zavoda, znan pa je predvsem po delih, v katerih je obravnaval teme iz hrvaške in mednarodne zgodovine.

Med gosti iz tujine bodo prisotni Italijani Stefano Biglia, Roberto Diso in Vittorio Giardino, španski Srb R. M. Guéra, Francoz Didier Pasamonik, seveda pa bodo program CRŠ sooblikovali tudi avtorji iz Hrvaške in z drugih področij nekdanje Jugoslavije.