Zaradi selfieja obtičal v 32-tonski marmornati vulvi

Za rešitev iz javne skulpture perujskega umetnika Fernanda de la Jara je bilo potrebnih 22 izurjenih gasilcev.

Objavljeno
24. junij 2014 14.00
V. U., Delo.si
V. U., Delo.si

Lov na trofejne selfieje, priložnostne avtoportrete, »pritisnjene« s pomočjo priročnih fotoaparatov, mobilcev in drugih primerkov novodobnega tehnogadgeta, je lahko tudi usoden. Znane so prometne nesreče – tudi s smrtnim izidom —, ki so bile rezultat nesmiselnega snemanja sredi prometa, ali pa je bil rezultat »le« hudo poškodovanje kake skulpture v javni lasti.

Denimo pred kratkim v znamenitem umetnostnem muzeju Brera v Milanu, kjer je fotograf s tovrstnim – plezalnim – podvigom zlomil eno tamkajšnjih skulptur. Na srečo ne ene izmed antoloških mojstrovin v tem muzeju, ampak replike antičnega spečega Favna Barberini v tamkajšnji gliptotetki.

Kar se je pred nekaj dnevi zgodilo v Tübingenu, nemškem univerzitetnem mestu, ki je v tukajšnji zavesti seveda mesto Primoža Trubarja s po njem poimenovano ulico in hišo, je bilo prav tako rezultat iskanja trofejnega selfieja, a na srečo brez tragičnih posledic tako za njegovega akterja kot za dragoceni »rekvizit«, po katerem je pri tem posegel.

Nedvomno pa jo je skupil ego ... Ego nadobudnega fotografa, ki mora zdaj v tisku spremljati objave lastnega spodletelega podviga.

Ta je bil, na kratko, tak. Za prizorišče avtoportreta si je izbral 32-tonski marmornati kip, ki ga je perujski umetnik Fernando de la Jara naslovil Chacán-Pi, kar prevajajo kot Ljubiti se, dodelil pa mu je obliko velikanskega ženskega rodila, vsekakor vidnega od daleč. Velikanska vulva je v okras prostora pred vhodom v univerzitetni inštitut za mikrobiologijo in virologijo ...

Študent, po poreklu Američan, si ni mogel kaj, da zavoljo avtoportreta ne bi zlezel v vulvo, katere vrednost ocenjujejo na kar 120.000 evrov, a je naposled v njenem objemu nemočno obtičal. Vulva ga nikakor ni več spustila na svobodo in do ponovne vrnitve iz »prenatalnega« v vsakdanji svet mu je moralo pomagati kar 22 lokalnih gasilcev, ki so, priložnostno prekvalificirani v babice, po uspešno opravljenem delu nemara vzkliknili: »Fant je!«

Čeprav je bil malce pretežak za novorojenca ... Da reševanje ni minilo neopazno, je pripomoglo pet gasilskih vozil, ki jih je akcija zahtevala, in čeprav je nesrečni študent medtem opustil zamisel o fotografiranju, so ga vseeno hvaležno ovekovečili tako gasilci, ki so fotodokumentacijo akcije posredovali tisku, kot še kdo, ki je fotografijo dogajanja hitro objavil na družbenem omrežju Imgur.