Znani nagrajenci Emzinove Fotografije leta

Prva nagrada seriji Tukaj smo, geji smo in Ugandčani smo, avtorski reportaži Tadeja Žnidarčiča o aktivistih LGBT v srcu Afrike.

Objavljeno
20. februar 2014 14.43
Posodobljeno
20. februar 2014 19.00
V. U., Delo.si
V. U., Delo.si
Pri Zavodu Emzin so znova razglasili zmagovalce vsakoletnega tečaja Fotografija leta, ki je letos prišel do okrogle številke izdaje 20.

Gre za tečaj, na katerem kljub naslovu v ednini Fotografija leta tradicionalno nagrajujejo fotografske opuse oziroma serije. Letos so jih prejeli 271.

Serije je sestavljalo 1666 fotografij, z njimi pa se je soočila žirija, v kateri so ob stalni članici Metki Dariš, Emzinovi likovni urednici, tokrat zasedali še fotograf Peter Granser iz Stuttgarta, njegov kolega Evžen Sobek iz Brna in prav tako fotograf Darko Bandić iz Zagreba. Ob teh pa še domačin Sarival Sosič, kustos Mestne galerije Ljubljana.

Nagrajenci tečaja so tradicionalno štirje. Žirija na področju ožje avtorske fotografije podeli po tri nagrade, eno pa tudi v kategoriji fotoreportaže. Ob kateri izmed minulih izdaj se je sicer že zgodilo, da žirija, ki se je odločila za silno ostre kriterije, katere izmed nagrad ni podelila, a letos temu ni bilo tako.

Prvo nagrado je za serijo Tukaj smo, geji smo in Ugandčani smo prejel Tadej Žnidarčič, ki je svojo avtorsko reportažo o gejevskem aktivizmu v Ugandi sestavil iz dvojnih portretov, fotografskih diptihov, na katerih je fenomen skrivanja in zakrivanja LGBT identitet vizualiziral tako, da je izbrane portretirance po enkrat upodobil s hrbtne strani, kot neprepoznavne, drugič pa frontalno. Kot piše v utemeljitvi nagrade, je bilo v Ugandi je še leta 2010 javno opredeljevanje za homoseksualca nevarno početje. Povzročilo je lahko namreč izgubo delovnega mesta, aretacijo, pretepanje in celo smrtno kazen.

Odnos do homoseksualnosti v državi je aktualen tudi v teh dneh, ko je ameriški predsednik Barack Obama ugandskemu kolegu Yoweriju Museveniju zagotovil, da bo vztrajanje njegove države pri vpeljevanju nove protihomoseksualne zakonodaje, po kateri bi geji tvegali dosmrtno ječo, zapletlo odnose med državama.

Drugonagrajenec je postal s serijo 150 m Miha Erjavec, ki se je posvetil obravnavanju fotografije kot medija. Namreč kot spremenljivega, svobodnega in raznolikega medija, ki se lahko razširja znotraj polja sodobnih tehnologij, prejemnica tretje nagrade pa je postala s serijo Anywhere else but here Ajda Schmidt.

Nagrado za reportažno fotografijo je prejela Fernanda Prado Verčič, in sicer za Majhne zgodbe iz Robidnice 3-B, serijo osmih fotografskih utrinkov iz sedanjosti. »Prav zaradi svoje preprostosti se vpne v razmišljujočo in osebno čustveno zgoščeno fotografsko pripoved in tako postane enovita in zaokrožena reportažna slika prepoznanih življenj in podob marsikaterega posameznika znotraj naše družbe,« piše v utemeljitvi odločitve žirije.

Ta je častno omembo letos namenila še Matjažu Tančiču, vse nagrajene fotografije pa bodo v družbi ožjega izbora ostalih, ki so prispele na tečaj (obljubljajo 31 serij 27 avtorjev), znova na ogled na razstavi v Prvem preddverju Cankarjevega doma.