Znani nominiranci za nagrado OHO

Letošnji finalisti za nagrado so Sanela Jahić, Špela Petrič, Ištvan Išt Huzjan in Staš Kleindienst.

Objavljeno
19. marec 2014 14.32
V. U., Delo.si
V. U., Delo.si

Iz šišenskega Centra in galerije P74 so sporočili imena peterice nominirancev, ki so prodrli v finalni izbor za letošnjo podelitev nagrade skupine OHO, kot zapišejo sami, osrednje neodvisne nagrade za mlade vizualne umetnike v Sloveniji.

Letošnji nominiranci so Sanela Jahić, Špela Petrič, Ištvan Išt Huzjan in Staš Kleindienst.

V strokovni komisiji, ki jih je izbrala izmed 20 kandidatov, prijavljenih na razpis, so zasedale Martina Vovk (kustosinja Moderne galerije), Janka Vukmir (Umetnostna zgodovinarka iz Zagreba) in Nina Skumavc (umetnostna zgodovinarka), njihova odločitev pa je bila soglasna.

Nominirance bodo v Centru in Galeriji P74 predstavili na začetku maja (z novim oziroma še nerazstavljenim delom), komisija pa bo med njimi naposled izbrala zmagovalca, ki bo deležen predvsem šesttedenskega bivanja in ustvarjanja na umetniški rezidenci v ateljejih ISCP v New Yorku, eni vodilnih neprofitnih umetnostnih institucij, namenjenih promociji in podpori mlajših generacij vizualnih umetnikov. pri tem bo nagrajenec v P74 realiziral še samostojno razstavo, nagrada pa predvideva tudi odkup dela.

Nagrado skupine OHO je sicer že deveto leto zapored razpisal Zavod P.A.R.A.S.I.T.E., v sodelovanju z ustanovama Foundation for Civil Society in Trust for Mutual Understanding iz New Yorka, njen glavni sponzor pa je KD Group.

Nagrado podeljujejo za kvalitetno in inovativno umetniško delo, ki je nastalo v zadnjih dveh letih, in sicer avtorjem, na dokumentih katerih je zapisano, da njihova starost ne presega 35 let. Pri tem morajo biti dokumenti tudi slovenski, saj je nagrada namenjena državljanom Republike Slovenije.