S culo po Formi vivi Ravne

Urbani piknik med jeklenimi skulpturami v mestu in njegovi okolici

Objavljeno
17. junij 2016 22.49
FORMA VIVA RAVNE NA KOROŠKEM

Ravne na Koroškem - Koroški pokrajinski muzej, skrbnik izjemne zbirke več kot tridesetih skulptur iz jekla, ki so jih v okviru mednarodnih kiparskih simpozijev na Ravnah na Koroškem in v okoliških krajih med leti 1964 in 2014 ustvarili umetniki iz številnih držav, na pot med skulpturami poslej vabi s culo na rami. Z urbanim piknikovanjem želijo umetnost še bolj približati obiskovalcem.

Cula je nastala v sodelovanju s študenti oddelka za tekstilstvo Naravoslovnotehniške fakultete v Ljubljani. Študenti Tina Gorkič, Nejc Šubic, Admir Kapić, David Bacali, Evgenija Zafirovska in Sabrina Oprešnik so pod mentorstvom Nataše Peršuh izdelali vsaj svoj predlog cule in s sintezo vseh zasnovali končni produkt. »Cula je v treh barvah; svetlo modri, rdeči in rumeni. V njej je prostor za shranjevanje živil ter žepki za zloženko o Formi vivi ter igrico Spomin, ki so jo snovalci predvideli kot del promocije skulptur,« so povedali v Koroškem pokrajinskem muzeju. Ko obiskovalec culo, ki jo bodo s koroškimi dobrotami sezonsko polnili v gostilni Lečnik, razvije, služi kot deka za piknik. Po uporabi jo preprosto zviješ, oprtaš čez ramo in nadaljuješ pot do naslednje Forme vive.

Direktorica Koroškega pokrajinskega muzeja Brigita Rajšter je povedala, da je za urbano piknikovanje primernih dvaindvajset od triintrideset skulptur ravenske Forme vive. Obiskovalcem, ki jih bodo zanimale tudi druge, a ne bodo imeli časa, da bi se peljali še v Kotlje ali v Črno na Koroškem, bodo na muzejskem razstavišču Na gradu ponudili na ogled razstavo o vseh skulpturah ravenske Forme vive.

»Razstava na prostem s svojo postavitvijo skulptur v urbanem okolju nudi vse potenciale za združitev kulturnega in kulinaričnega turizma. Urbano piknikovanje je zelo priljubljeno tudi v tujini,« je povedal Tomaž Apohal, ki je o projektu S culo po formi vivi posnel kratek filmček, sodeloval pa je tudi pri nastajanju spletne strani www.fvr.si, ki deluje že od lanske jeseni in je spletni vodič po zbirki.

Jeklene skulpture so Ravenčani že zdavnaj vzeli za svoje. Dobile so ljudska imena. Tihčevo v naselju Čečovje so krstili za monštranco, Hoskinovo pri kinodvorani za letalo, Basaldellovemu kipu na Čečovju pravijo radar, Yoshikawovemu na Janečah rečejo polž, v Trudeaujevi skulpturi pri gasilskem domu pa vidijo obglavljeno človeško figuro.

Skulpture so v dobrem stanju, saj jih sproti obnavljajo. V polstoletni zgodovini so se izgubile le dve; s Čečovja je izginila trikotna skulptura Waldemarja D'Oreya, z ravenske pošte pa prostorska inštalacija avtorice Rene Rusjan.