Fabula, laži in filozofija

Alenka Zupančič, Mladen Dolar in Slavoj Žižek bodo danes zvečer osvetlili problem laži in laganja.

Objavljeno
02. marec 2015 13.45
Kulturna redakcija
Kulturna redakcija

Polje laži je zelo široko in zadeva tako rekoč vse sfere družbenega življenja. Ne čudi torej, da je laži in vsem njenim implikacijam posvečen poseben sklop na letošnjem festivalu Fabula. Zvečer se bodo v razprodani ljubljanski Drami  problema laži skozi filozofijo in psihoanalizo lotili trije slovenski filozofi Alenka Zupančič, Mladen Dolar in Slavoj Žižek (dogodek bo povezovala naša novinarska kolegica Jela Krečič), prireditev pa bodo neposredno predvajali prek spleta na radiu Ars.

Tri mednarodno priznana imena filozofije povezuje obravnava nemške klasične filozofije, še posebej G.W. Hegla, in psihoanalize Jacquesa Lacana, svoja dela trojica objavlja pri uglednih tujih založbah, od nemškega Suhrkampa do založbe MIT, pri čemer so opusi vsakega od njih precej raznoliki. Tudi zvečer lahko pričakujemo tri zelo različne pristope k intrignatni temi laži, ki bodo segali od Bibilije do politike in ideologije; od ohranjanja družbene vezi z vljudnostnimi laži do laži v umetnosti; od religioznih laži do pomena laži v zasledovanju znanstvenih resnic.

Zelo splošen okvir današnjega večera tvori že osnovni napor filozofije skozi vso svojo zgodovino, kako namreč resnico oddeliti od deleža laži, prevar, zmot, videza, ki jo zalezuje. Dela najrazličnejših mislecev, od Platona do Hegla in modernih filozofov, pa razkrivajo, da je laž veliko bolj zagonetna, kot se morda zdi na prvi pogled. Kompleksnost laganja je v 20. stoletju izpostavila in dodatno izostrila tudi psihoanaliza: s Sigmundom Freudom in kasneje Jacquesom Lacanom, ki sta med drugim pokazala, kako se da lagati z resnico, kako ima resnica strukturo fikcije ipd.

Prihodnost laži

Filozofsko zasledovanje problema laži se na Fabuli nadaljuje še v četrtek s predavanjem Bele laži, črne resnice avstrijskega filozofa Roberta Pfallerja v klubu Cankarjevega doma. Jutri se bosta z lažjo spoprijela Vesna Vuk Godina in Marcel Štefančič v knjigarni Konzorcij. V petek pa bo Manca G. Renko v pogovoru z Vesno Milek in Zdravkom Dušo v Trubarjevi hiši literature razpravljala o tem, kako literatura laž spreminja v resnico in kakšno vlogo ima pri tem bralec.

Z laganjem bodo na Fabuli uradno zaključili v soboto, ko bo filozof Gregor Moder v Slovenski kinoteki razmišljal o laži v filmu.