Namesto uglednega Fotopuba v Novem mestu letos le »fotopub«

Ker so na razpisu za sofinanciranje izpadli, so Novomeščani letos vzpostavili nizkoproračunski festival fotografije.

Objavljeno
07. avgust 2014 13.23
Zdenka Lindič - Dragaš, Novo mesto
Zdenka Lindič - Dragaš, Novo mesto

V Novem mestu tudi letošnje poletje ne pogrešajo fotoaparatov. Vendar z njimi lovjjo nepozabne prizore in spomine turisti, medtem ko fotografov, ki so zadnjih trinajst let prihajali na festival Fotopub, ni. Udeleženci novega fotopuba ustvarjajo manj na očeh javnosti.

Dolenjska prestolnica je bila trinajst poletij zapovrstjo prizorišče mednarodnega festivala in delavnice dokumentarne fotografije Fotopub, ki ga je pripravljal zavod LokalPatriot. Ker na razpisu za sofinanciranje večletnih projektov letos njihova kandidatura ni bila uspešna, so se zaradi pomanjkanja denarja odrekli organizaciji Fotopuba.

Skupina mladih fotografov z Dušanom Josipom Smodejem in Juretom Kastelicem na čelu se ni mogla sprijazniti s tem, da se končuje taka tradicija in bo izginila tako prepoznavna znamka, zato so se prek društva Klapa, v prejšnjih letih prireditelja festivala Novomeška filmska šola in Filmskega festivala Novo mesto, odločili organizirati festival mlade fotografije.

Festival z manjšim popravkom ohranja ime prejšnjega festivala »fotopub«, vendar se od Fotopuba precej razlikuje, pa na le po tem, da je krajši in cenejši, saj bo večina dela opravljenega prostovoljno. Nekaj denarja, potrebnega za skupinsko razstavo in večerni program, so dobili od občine, JSKD in sponzorjev.

Zelo drugačen je tudi koncept novega festivala. Jure Kastelic je povedal, da je bil Fotopub festival že ustvarjalnih umetnikov, s »fotopubom« pa so se odločili narediti nekaj za mlade ustvarjalce, ki še niso poznani. Večina je študentov fotografije v tujini ali svežih diplomantov.

Kastelic je letos diplomiral na univerzi v angleškem Brightonu, sovodja festivala Dušan Josip Smodej odhaja na študij v Prago, kjer študira tudi Tadej Vindiš, Aljaž Celarc in Klemen Ilovar študirata na Nizozemskem, Bojan Mijatovič, Miha Erjavec in Dare Sintič pa v Ljubljani. Vseh osem sodeluje na skupinski razstavi v novomeški galeriji Simulaker, s katero bodo uradno odprli »fotopub«.

Novi festival je tudi odmik od dosedanje usmerjenosti k dokumentarni, žurnalistični fotografiji k sodobnim smerem razvoja avtorske umetniške fotografije. Smodej in Kastelic sta povedala, da jih ne zanima le končni izdelek, ki naj nekaj dokumentira, ampak se veliko ukvarjajo z medijem, s procesom nastajanja fotografije, ki ima z novimi tehnologijami (na primer 3D-skenerji) obilo možnosti.

Zaradi tega »fotopub« po Smodejevih besedah ne bo tako prijazen do širše publike kot predhodnik, saj je dokumentarna fotografija bliže neizučenemu laičnemu očesu, pa tudi delavnic ni. Kljub temu pričakujejo velik odziv publike iz vse Slovenije (organiziran je tudi brezplačen avtobusni prevoz iz Ljubljane), saj »fotopub« prinaša še nekaj novosti. To je predvsem večerno dogajanje v atriju LokalPatriota s predstavitvami mladih fotografov, po katerih sledi glasbeni program z znanimi ljubljanskimi didžeji.

Poleg skupinske razstave v galeriji Simulaker bodo v okviru festivala postavljene še tri razstave. Nocoj bodo v galeriji Sokolskega doma odprli razstavo mladih angleških avtorjev Esme Horne in Patricka Raimondi Taylorja, jutri zvečer pa v galeriji kavarne Goga razstavo mlade slovenske avtorice Maše Lancner in v galeriji Kulturnega centra Janeza Trdine razstavo treh študentov nizozemske Gerrit Rietveld Academie, Conrada Bossharda, Franziske Schulz in Lise Sudhibhasilp.

»Fotopub«, ki uradno poteka od 7. do 9. avgusta, je dejansko tri dni daljši – mladi avtorji so dela za skupinsko razstavo pripravljali od ponedeljka v tako imenovanem open studiu v galeriji Simulaker in pred njo, in kdor je hotel, si je njihov ustvarjalni proces lahko ogledal.