Kipar kot Hanibal: s slonom čez Alpe

Poletna avantura francoskega kiparja Luca Dubosta: vleka 200-kilogramskega slona čez alpski prelaz.

Objavljeno
22. avgust 2014 14.12
V. U., Delo.si
V. U., Delo.si

Umetniško delo je lahko resnično − delo. Težaško breme.

To gotovo velja za podvig francoskega kiparja Luca Dubosta, ki se je odločil, da bo pod duhovitim naslovom Not for highway use (Neprimerno za avtocesto) obnovil legendarni antični podvig Hanibala, Kartažana, ki je leta 218 pr. n. št. s sloni prečkal Alpe in zelo ogrozil stare Rimljane.

Menda je imel Hanibal kar 38 slonov, Dubost pa se je odločil, da bo čez Alp pognal enega samega, tistega, ki ga je kot kipar pred tem ustvaril sam.

Pognal dobesedno, saj njegov slon, ki tehta okoli 200 kilogramov, noče sam od sebe storiti niti koraka. Na kolesih je, treba ga je bodisi vleči bodisi porivati, njegova pot pa se je v Franciji, v kraju Larche, začela 15. avgusta.

Fotograf agencije AFP Marco Bertorello je Duponta in prostovoljce, ki si z umetnikom delijo breme, včeraj fotografiral v bližini francosko-italijanske meje, na prelazu Passo della Cavalla blizu mesta Cuneo v italijanskem Piemontu.

Kipar svojo akcijo opisuje kot »poetično ponovitev strateškega Hanibalovega dosežka«, za prehod čez Alpe pa si je izbral prelaz na nadmorski višini kar 2535 metrov. Zdaj gotovo že osvaja Italijo in upajmo, da je slona pred sestopom s prelaza opremil z zavorami. Boj se, Rim!