V Zagrebu so odprli razstavo fotografij o Pankrtih

V zagrebški galeriji Forum je na ogled fotoretrospektiva Pankrti N'č se ne premakne - 30 let ravno v času 31. obletnice prvega koncerta Pankrtov.

Objavljeno
11. september 2008 11.08
Pankrti leta 1981
Ti.K./STA
Ti.K./STA

Zagreb - v zagrebški galeriji Forum je na ogled fotoretrospektiva Pankrti N'č se ne premakne - 30 let. Obiskovalci bodo na razstavi, ki so jo odprli v sredo, lahko obujali spomine ali šele odkrili utrinke z začetka punk gibanja v takratni Jugoslaviji, ki so ga v prvih vrstah ustvarjali ljubljanski Pankrti.

 

"Zagreb je bil za nas najbolj pomembno mesto, v katerem smo prodali največ plošč in imeli največ koncertov, ki so bili odlično obiskovani", je po odprtju razstave za STA povedal kitarist Pankrtov Bogo Pretnar.

 

Razstava v galeriji Forum, ki bo na ogled do konca leta, se je odprla ravno v času, ko se bliža 31. obletnica prvega koncerta Pankrtov na ljubljanski Gimnaziji Moste, 18. oktobra 1977. Pankrti so takrat pretrgali niti z dotedanjim razumevanjem popularne glasbe. Iz tega obdobja ni ohranjenega veliko gradiva, ker večine tedaj uveljavljenih fotografov ni zanimala tako radikalna in progresivna glasbena scena.

 

Retrospektiva sicer ponuja bogato zbirko fotografij, ki jih je ustvaril predvsem amaterski fotograf Vojko Flegar. Na razstavi sodelujejo tudi številni drugi fotografi, med katerimi izstopata Janez Bogataj in Tone Stojko.