Večjezične krajevne table v Linzu?

Evropska prestolnica kulture 2009, avstrijsko mesto Linz, naj bi dobilo večjezične krajevne table. Ideja, ki še ni dobila formalnega soglasja, je prišla iz umetniške skupine Social Impact.

Objavljeno
26. september 2007 14.26
Linz
Linz - Linz, ki bo leta 2009 Evropska prestolnica kulture (EPK) naj bi dobil večjezične krajevne table. Zamisel za ta projekt je nastala v umetniški skupini Social Impact, danes, na evropski dan jezikov. Dodatne table nameravajo postaviti neposredno ob obstoječih tablah na mestnih vpadnicah. Projekt pa še ni dobil dokončnega potrdila, saj deželne zgornjeavstrijske oblasti trenutno preverjajo pravne temelje. Namen projekta je preizkusiti, "koliko mednarodna in koliko odprta je dejansko prestolnica kulture", je pojasnila omenjena umetniška skupina. Dodatne table naj bi opozorile tudi na "različne kulturne sisteme in pisave prebivalcev v Linzu". Po podatkih iz leta 2006 namreč v Linzu živi približno 25.000 tujcev, ki pripadajo najmanj 40 narodom - večina jih je z območja nekdanje Jugoslavije, Turčije in Nemčije.

Umetniki bi radi z akcijo vzbudili pozornost, morda pa celo vznemirjenje pri organizatorjih dejavnosti v sklopu EPK 2009. Dvojezične table na Koroškem, sicer iz povsem drugih razlogov, že več desetletij netijo razprave in spore, zato Social Impact pred izvedbo akcije načrtuje spremljevalne dogodke za vzpostavitev "družbenopolitičnega diskurza" s prebivalci Linza. Krajevne table v tujih jezikih bi bile pristnim krajevnim napisom povsem podobne. Glede na to, da oznako "Linz" skoraj v vseh jezikih pišejo istovetno, bodo uporabili še druge pisne oznake, so pojasnili umetniki. Na tablah bi tako na primer uporabili arabske, kitajske, grške, hebrejske, japonske, korejske in cirilične pismenke.