Gibalne vaje v Tivoliju kot uvod v 31. grafični bienale

Od 28. avgusta do 3. decembra osrednja razstava Nad tabo/ti kustosinje Nicole Lees, že 11. maja začetek delavnic.

Objavljeno
24. april 2015 14.24
šipić tivoli
Maja Megla, kultura
Maja Megla, kultura

Letošnji grafični bienale v Ljubljani sestavlja osrednja razstava Nad tabo/ti (v Mednarodnem grafičnem likovnem centru, Moderni galeriji, parku Tivoli), tradicionalna razstava nagrajenke Maríe Elene González (v Galeriji Cankarjevega doma), razstava Gilesa Rounda, ki reinterpretira zgodovino bienala (v Galeriji Jakopič).

Ob njih bodo na ogled dela tudi v spremljevalnih prizoriščih, ki so Galerija Škuc (Becky Beasley), Galerija Kresija, Narodna in univerzitetna knjižnica, NLB Galerija Avla, izložba veleblagovnice NAMA, Jakopičevo sprehajališče, Studio tipoRenesansa.

Letošnja osrednja razstava

Osrednjo razstavo z naslovom Nad tabo/ti je zasnovala kustosinja Nicola Lees, ki je od leta 2013 kustosinja Frieze Projects, vsakoletnega neprofitnega programa, ki na londonskem umetnostnem sejmu Frieze predstavlja naročene umetniške izdelke, filme in glasbo.

Pred tem je bila višja kustosinja za javne programe v londonski galeriji Serpentine, kjer je nadzirala interdisciplinarne, časovno zasnovane in uprizoritvene projekte ter naročanje umetniških izdelkov. V galeriji Serpentine je bila pobudnica serije filmskih projekcij Park Nights, izpeljala pa je tudi Maraton (v sodelovanju s kustosom Hansom Ulrichom Obristom), oseminštirideset urni dogodek s predavanji in diskusijami na temo spomina in vrtov. Med širokim spektrom udeležencev so bili tudi Gilbert & George, Dominique Gonzalez-Foerster in Yto Barrada, režiser David Lynch in pisatelji kot sta  Douglas Coupland in John Berger, znanstveniki in zgodovinarji.

Leta 2007 je bila kustosinja razstave Left Pop Bringing It Home na drugem moskovskem bienalu sodobne umetnosti. Sodelovala je tudi pri samostojnih razstavah Alexa Katza in Miroslawa Balke ter pri skupinski razstavi (s Philippom Parrenom) v Irskem muzeju moderne umetnosti.

Delavnice od 11. maja

Del grafičnega bienala in njene osrednje razstave bodo tudi delavnice s študenti (starimi od 17 do 24 let), ki jih bo v maju in avgustu vodil v Ameriki rojeni umetnik pakistanskih korenin Asad Raza, ki je med drugim leta 2014 za švicarski paviljon na beneškem arhitekturnem bienalu pripravil projekt Sprehod skozi palačo zabave (A stroll through a fun palace), razstavljal pa je tudi v Rimski agori (Atene, 2014), galeriji Tate Modern (London, 2012) in Muzeju Guggenheim (New York, 2010).

Raza predava književnost in kritično teorijo na Univerzi v New Yorku, kjer je pomagal organizirati delavsko stavko; kot politični aktivist je bil aktiven ob številnih ameriških volitvah.

Delavnice so zasnovane kot uvodne faze priprav na bienale, ki se bo začel 28. avgusta. Prva delavnica bo potekala v ponedeljek, 11. maja v Parku Tivolu. Sestavljale jo bodo igri podobne konverzacijske in gibalne vaje, s katerimi bo skupina raziskovala ideje, na katerih temelji naslednji projekt Asada Raze v parku Tivoli. Udeleženci bodo imeli priložnost eksperimentirati in izoblikovati lastne vaje.

Dobrodošli so udeleženci z vseh področij izobraževanja, udeležba je brezplačna. Svoje izkušnje bodo lahko prenesli v naslednje stopnje projekta, ki bo potekal v parku Tivoli avgusta. V intenzivnem dvotedenskem obdobju bo skupina izvajala vaje, eksperimente, raziskave in pogovore o vprašanju telesa v prostoru in času ter o relevantnosti utelešene navzočnosti v sodobnem življenju.