Končno: Ai Weiwei lahko zapusti Kitajsko

Najbolj znani kitajski umetniški disident je po štirih letih spet lastnik potnega lista.

Objavljeno
22. julij 2015 18.29
V. U., Delo.si/STA
V. U., Delo.si/STA
Kitajski umetnik in kritik režima Ai Weiwei lahko spet prestopi kitajske meje. Kitajske oblasti so mu po štirih letih vrnile potni list, je za nemško tiskovno agencijo dpa potrdila predstavnica njegovega ateljeja v Pekingu po tem, ko je 59-letni umetnik na Instagramu objavil svojo fotografijo in fotografijo potnega lista.

Najbolj znanega sodobnega kitajskega umetnika je leta 2011 na poti v Hongkong aretirala policija zaradi domnevne utaje davkov. Po 81 dneh samice so ga izpustili, nakar je bil najprej v hišnem priporu. Globe mu niso zaračunali, so mu pa zasegli potni list.

Weiwei bo zdaj lahko odpotoval v Nemčijo, kjer si po lastnih besedah želi obiskati šestletnega sina, ki obiskuje šolo v Berlinu. Tam bi rad tudi nadaljeval z operativnim posegom glave. Umetnik je leta 2009 prestal operacijo v Münchnu zaradi posledic brutalnega napada, ki ga je nanj izvedel kitajski uradnik.

Odnos oblasti do umetnika se je umiril

Še pred vrnitvijo potnega lista so se odnosi oblasti do umetnika precej umirili. V kratkem času je v pekinški umetniški četrti 789 in v Caochangdi odprl štiri nove razstave. Po njegovi aretaciji to kar nekaj časa ni bilo mogoče.

Dela, ki jih Weiwei ustvaril v svojem ateljeju v Pekingu, so bila predstavljena v številnih galerijah in muzejih po svetu, ne pa tudi na Kitajskem. Velja namreč za vest kitajske družbe, saj se večkrat kritično odziva na politični in družbeni razvoj države. V berlinskem razstavišču Martin-Gropius-Bau so mu lani posvetili veliko razstavo, ki si jo je ogledalo okrog 240.000 ljudi.

Organizacije za varstvo človekovih pravic, kot sta Amnesty in Human Rights Watch, so vrnitev potnega lista pozdravile.

»To je čudovita novica, saj so potni list zadrževali brez razloga,« je dejala Sophie Richardson iz organizacije Human Rights Watch v New Yorku. Kitajske oblasti vse bolj zlorabljajo pravico do svobode gibanja, s čimer izvajajo pritisk na kritične glasove, je poudarila. »Enim ne odobrijo potnega lista, drugi se ne smejo vrniti ali pa jih preganjajo v tujini.«