Alenka Sottler računa na več odprtih vrat

Slovenska ilustratorka je od Združenja ameriških ilustratorjev v New Yorku konec tedna prejela zlato medaljo v kategoriji časopisnih, revialnih in knjižnih ilustracij.

Objavljeno
07. februar 2016 20.15
B. F. Ž., STA
B. F. Ž., STA
V pogovoru na obali Vzhodne reke pred obiskom predela Red Hook v Brooklynu je nagrajena ilustratorka v družbi asistentke Sibil Vilfan Gruntar in založnice Milene Pivec dejala, da več o tem ne bo povedala, ker bo raje počakala, da se stvari zgodijo."Gre za eno najmočnejših združenj na svetu, glede na to, da se v New Yorku zbirajo najboljši svetovni ilustratorji. Gre tudi za eno najbolj konkurenčnih združenj in dobiti takšno nagrado je velika čast," je dejala.

Muzej ameriške ilustracije pri Združenju ameriških ilustratorjev vsako leto odpira razstavo preko 400 najboljših del s področja ilustracije in animacije. Strokovna žirija je pregledala nekaj tisoč prijavljenih del iz vsega sveta. Originalna dela se od 3. do 27. februarja predstavljajo v treh ločenih razstavah in že uvrstitev na razstavo je velik uspeh, ki ga je Sottlerjeva prvič dosegla marca 2006, ko je postala prva slovenska ilustratorka s povabilom na razstavo.

Tokrat pa se je povzpela na sam vrh."Ko sem se prvič uvrstila, sem vprašala profesorja na ameriški univerzi, kaj te stvari pomenijo, in mi je povedal, da gre za najvišjo čast v Ameriki in svetovnem merilu. Moja nekdanja ameriška agentka pa je dejala, da to odpre vsa vrata v Ameriki na tem področju. Drugega pa ne bom pripovedovala, naj se najprej zgodi."

Konec leta 2015 je pri Založbi Pivec izšla pesnitev Bine Štampe Žmavc Pesem za liro, v kateri pesnica v svojskem ritmu in zanimivi zvočni podobi obnavlja klasični antični mit o Orfeju in Evridiki. Darilni knjigi je priložena tudi glasba Vaska Atanasovskega, oblikovanje je delo Iviana Kana Mujezinovića, spremno študijo je napisal Jaroslav Skrušny, pesnitev pa je v angleščino prevedla Nada Grošelj.

"Poskušam delovati profesionalno in sem po izdaji skušala knjigo podpreti. Zato sem na razpis v ZDA poslala ilustracijo iz knjige. Nagrajena ilustracija je ženski akt, ki danes pravzaprav ni zelo pogost v predstavitvah. Gre za akt mrtve Evridike, ki jo je pičila kača. Akt med živo in mrtvo, ko Evridika zapušča ta svet,"je povedala Sottlerjeva.

"Kar delam, je moje in inovativno. Delam z lečo in belo in črno tempero. Gradim ilustracije, navdihnjene z načinom gradnje, ki ga je razkrila sodobna biologija, kjer iz enake množice črt gradim ilustracijo kot živ organizem, kar je potem malce bolj drugačen in nepričakovan pogled, ki dodaja nekaj, česar drugi nimajo. Inovativnost v tem pristopu me je verjetno tudi pripeljala do te nagrade."

Žirijo za nagrade sestavljajo umetniški direktorji, ilustratorji in drugi strokovnjaki s področja, ki ocenjujejo dela, prijavljena na razpis. Slovesna razglasitev nagrajencev, ki jo ameriški mediji označujejo za oskarje sveta ilustracije, je potekala v petek, ko so pripravili tudi sprejem po vzoru zlatih globusov. Tam so umetniki, založniki in agenti, ki iščejo talente.

"Njeno delo je inovativno, vizualno vabljivo in risano z brezhibnim zaupanjem vase. Je stilno sodobna in obenem verzirana poznavalka zgodovine vizualnih podob in podob moči, pomena in jasnosti,"je ocenil profesor Walter King iz Columbus College of Art and Design.

"Ostajam začuden, osupel. Skoraj ne vem, kaj bi rekel. Nisem poznal Alenke Sottler. In potem pride ta knjiga, tako pristna, močna, nežna, mikavna, a vendar hkrati jasna, natančna, klasična. Nepremična, a kljub temu - zaradi čarovnije, ki so je zmožni veliki ilustratorji - prekipevajoča,"pa je dejal italijanski kritik Walter Fochesato.