Popotovanje enega bika

Skulpturo bika Janeza Boljke so danes postavili pred Iliriko. Lani ga je od Mipa kupil predsednik uprave Ilirike za skoraj 90 tisočakov.

Objavljeno
08. oktober 2015 13.57
bik
Jelka Šutej Adamič, kultura
Jelka Šutej Adamič, kultura

Na Bavarskem dvoru so odkrili kip Bika kiparja Janeza Boljke (1931-2013), ki zdaj zaznamuje vhod v poslovno stavbo Ilirika. Delo je konec lanske pomladi kupil predsednik uprave Ilirike Igor Štemberger na dražbi podjetja v stečaju MIP Nova Gorica. Ogorčenim kulturnikom, ki so glasno protestirali »da bika ne spustijo iz Nove Gorice«, je torej ušel.

»Ko sem videl poziv stečajnega upravitelja Mipa na dražbo za nakup Boljkovega Bika, se mi je zdela ideja o nakupu takoj zanimiva,« je posebej za Delo povedal Igor Štemberger. »Bik je neke vrste simbol ali ponazarja rastoče delniške trge in glede na to, da se moje podjetje ukvarja z delnicami, upravljanjem premoženja in skladi, je to pravi simbol, ki je neposredno povezan z našo dejavnostjo.«

Dodal je, da na dražbi ni bilo enostavno zmagati, saj se je za delo potegoval še eden finančno zelo močan kandidat, a uspelo je Štembergerju. »Bik je stal 89 tisoč evrov, k temu je bilo treba prišteti prometni davek v višini 25 odstotkov, stroške s podstavkom, čiščenjem, organizacijo prevoza ..., tako da me je na koncu stal okoli 160 tisoč evrov.«

Štemberger je prepričan, da je dolžnost vsakega lastnika stavbe v ožjem središču mesta, da skrbi za svojo okolico in da se obnaša kot dober gospodar, torej, da čisti in ureja svojo okolico. Predlagal je, da bi se tovrstnemu urejanju ljubljanskega mestnega središča morali pridružiti vsi lastniki stavb v ljubljanskem središču, ki bi potem bilo lepše in bolj urejeno.

Borzno življenje je tesno prepleteno s simboliko bika. Če gre za rast tečajev delnic, se to imenuje, da imamo opravka z bikovskim trendom, kar prinaša veliko mero optimizma, na drugi strani se padec cen vrednostih papirjev imenuje medvedji trend in na svojem hrbtu nosi pesimizem. Padec naj bi bil vsaj 20 odstotkov, da lahko o medvedjem trendu govorimo. Definicija borznega bika je sestavljena iz stanja, ko so donosi na državne papirje visoki, dividendne stopnje pri delnicah pa nizke.

Tudi zato krasijo kipi različnih velikosti in narejeni iz različnih materialov marsikatera borzna dvorišča. Morda najbolj razvpit je tisti, ki je postavljen pred borzo na njujorški Wall Street, postavljen je tudi pred borzo v Calgaryju, Hong Kongu, Londonu ... V Frankfurtu so bikovskim in medvedjim borznim trendom še bolj nazorno sledili in v bližini vhoda v borzno hišo postavili omagujočega medveda in ob njem, seveda, zmagoslavnega bika.

Pripravili smo tudi fotogalerijo o skulpturah bikov po svetu.