Fox News v poročilu o rekordni dražbi Picassove slike cenzuriral »bradavičke«

Na redakciji ameriškega medija so gledalce obvarovali pred očitno seksualno zelo eksplicitnimi Ženskami iz Alžira.

Objavljeno
15. maj 2015 15.51
V. U., Delo.si
V. U., Delo.si

Če neka slika postane najdražja, ki je bila kdaj prodana na dražbi umetnin, kar se je v ponedeljek zgodilo Ženskam iz Alžira (Verzija O) Pabla Picassa iz leta 1995, s katero so pri Christie's v New Yorku v enajstih minutah dosegli rekordnih 179,3 milijona dolarjev, to seveda odmeva po svetovnih medijih.

Kakšen med medijskimi odmevi lahko kdaj komu na obraz nariše tudi silen nasmešek. Ali kislo kremženje. Za alternativno poročilo o dražbi, ki se mu pravkar rogajo po svetu, so tokrat poskrbeli konservativci ameriškega Fox Newsa, ki se jim je zdela Picassova mojstrovina očitno žaljiva. Preveč eksplicitno seksualna.

Nekdo na tamkajšnjem uredništvu je presodil, da bo sodržavljane obvaroval pred pogledom na kar tri neznosne pare razgaljenih ženskih oprsij na sliki in jih zategadelj modro zameglil. Kaj neprimerno žgečkljivega v spodnjem delu slike pa »strateško« prekril z napisnim trakom. Zanimivo, da ga pri »čiščenju« prav tako gola zadnjica ene upodobljenih dam iz Alžira ni zmotila ...

»Kako seksualno bolni so konservativci in Fox News?« se je po pisanju britanskega Independenta ob tovrstni cenzuri in virtualnem maličenju Picassove slike na twitterju vprašal kritik New York Magazina Jerry Saltz. Umetnik in publicist Gonzalo W Benard je objavo označil za patetično, neki anonomnež pa se je na istem twiterju odzval kar z geslom FreeTheNipple. Osvobodite bradavičko.