Bo revizija zapečatila usodo ravnateljice?

Razmere v eni najuglednejših slovenskih galerij so že dalj časa slabe, zaposleni zelo nezadovoljni, rezultati pa vse slabši.

Objavljeno
10. januar 2015 14.51
šuligoj/ljiljana
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper
Piran – Revizija, ki jo je po predlogu sveta zavoda Obalnih galerij Piran kot ustanoviteljica zavoda naročila piranska občinska uprava, mora biti končana do 20. januarja. Ravnateljica, ki je že dobila nezaupnico zaposlenih, včeraj ni bila dosegljiva za naša vprašanja.

Razmere v eni najuglednejših slovenskih galerij so že dalj časa slabe, zaposleni zelo nezadovoljni, rezultati pa vse slabši. Septembra je svet zavoda z večino glasov izglasoval nezaupnico ravnateljici Lilijani Stepančič in ustanovitelju predlagal, da začne postopek za njeno razrešitev. Ker je bil to čas pred volitvami, se je postopek zavlekel. Na občinski upravi smo izvedeli, da so člani sveta zavoda našteli točno določene nepravilnosti ali sporna poslovanja, ki jih mora preučiti revizijska družba.

Zaplet s kustosinjo

Povod za nezaupnico je bila odločitev ravnateljice, da predčasno prekine delovno razmerje s kustosinjo Auroro Fonda, ki je vodila galerijo A in A v Benetkah. Čeprav so Obalne galerije na začetku leta od občine in ministrstva prejele denar za zaposlitev Fondove do konca leta 2014, je Stepančičeva že septembra prekinila njeno zaposlitev. Fondova je vložila tožbo in kasneje jo je ravnateljica spet zaposlila ter ji podaljšala zaposlitev do konca leta 2014. Od novembra pa je galerija A in A ukinjena in Aurora Fonda ni več zaposlena v Obalnih galerijah, ampak je slovenska komisarka za Beneški bienale upodabljajoče umetnosti.

Fondova nam je povedala, da to ni bila edina težava, ki jo je imela z vodstvom Obalnih galerij. Ravnateljica z njo dve leti ni sklenila pogodbe o zaposlitvi, zaradi česar ji je kršila delovnopravne pravice. Trdi tudi, da se Lilijana Stepančič v nasprotju s prejšnjim ravnateljem Tonijem Biloslavo ni trudila za ohranitev beneške galerije. »Možnosti bi seveda bile, a galerijsko vodstvo ni objavilo niti tega, da je galerija končala svoje delo,« je očitala Aurora Fonda.

Preveč za svetovanje

Člani sveta zavoda so septembra ugotovili, da je bilo v programu dela za svetovanje predvidenih 2000 evrov stroškov, a so Obalne galerije od decembra 2013 do junija 2014 za svetovanje pri zapiranju galerije A in A Odvetniški pisarni Senica plačale 16.255 evrov. Obalne galerije v letih 2013 in 2014 prav tako niso izpeljale kiparskega simpozija Forma viva, čeprav je občina v proračun zanj namenila 7000 evrov. Malo je manjkalo, pa bi odpadli tudi Piranski arhitekturni dnevi. V piranski občinski upravi so presenečeni, da v tej zimi v galeriji Monfort ni razstav, čeprav so prenovili streho. Nenavadno je tudi, da je galerija ob sobotah in nedeljah zaprta. Nekdanji zaposleni ji očitajo na desetine službenih poti in neizpolnjevanje razpisnih pogojev za zaposlitev – neznanje italijanščine.

Konec novembra je po 40 letih dela moral v pokoj eden od ključnih kadrov piranske galerije muzejski svetnik Andrej Medved, ki je zaprosil za izredno podaljšanje zaposlitve zaradi dokončanja zastavljenih projektov, a je ravnateljica prošnjo zavrnila. Zaradi vseh naštetih in drugih okoliščin ji prav Medved očita, da ni kos poslu, ki ga opravlja, da ne razume in ne pozna umetnosti, da so se razmere v galerijah dramatično poslabšale in da je »prišla uničit« Obalne galerije.