Caravaggio in Cézanne pred dražbenim kladivcem

Za uvod v dražbeno leto eno najzgodnejših del Caravaggia in ena redkih Cézannovih vertikalnih vedut iz Provanse.

Objavljeno
05. januar 2015 15.25
V. U., Delo.si
V. U., Delo.si

Z začetkom novega leta so koledar obrnili tudi organizatorji osrednjih dražb umetnin in prva med odmevnimi slikami, ki se bo že konec tega meseca znašla pred dražbenim kladivcem, bo redka različica zgodnje slika Caravaggia, ki še ni pristala v zbirki kakega muzeja.

Konkretno ena variant slike Deček, ki lupi sadež tega slikarskega velemojstra in izumitelja baročnega slikarstva, katerega dramatičen izraz, značilno razpet med učinke svetlobe in teme, je še celo 17. stoletje odmeval po Evropi. Slika velja za eno njegovih najzgodnejših znanih del, pri čemer ima tudi znano provenienco.

V 18. stoletju je bila v lasti pomembnega angleškega slikarja Joshua Reynoldsa, ki je bil predvsem portretist, ob tem pa tudi prvi predsednik londonske Kraljeve akademije. Nekaj let pred smrtjo je doživel čast, da ga je kralj Jurij III. povišal v viteza in mu tako ob lastno ime dodal še naslov Sir. Bolj znana Caravaggiova slika z istim motivom je sicer v zbirki Longhi v Rimu.

Sliko so v zadnjem obdobju uvrščali na pomembne razstave o Caravaggiu in njegovem času v Metropolitanskem muzeju v New Yorku, Nacionalnem muzeju Capodimonte v Neaplju ali v omenjeni Kraljevi akademiji v Londonu, njena estimacija pred dražbo pa znaša le med 3 in 5 milijoni dolarjev (okoli 2,5 do 4,2 milijona evrov). A so tovrstne estimacije lahko le magnet za potencialne kupce, pomembni so rezultati ... Dražba pri Christie's v New Yorku bo 28. januarja, in sicer v okviru Tedna starih mojstrov.

V tej avkcijski hiši sicer le nekaj dni zatem napovedujejo še draženje druge umetnine, za katero prav tako pričakujejo, da bo zaznamovala uvod v letošnji dražbeni koledar. Namreč vedute Vue sur L'Estaque et Le Chateau d'If (Pogled na Estaque in grad If), ki jo je Paul Cézanne ustvaril v letih 1883-85 in velja za eno njegovih redkih horizontalno organiziranih krajin.

Dražili jo bodo 4. februarja, za spremembo ne v New Yorku, ampak Londonu, estimacija pa ima, kaže, znova namen predvsem dvigovanja interesa dražiteljev. Sega le med 12,6 in 18,9 milijona dolarjev (okoli 10,5 do 15,8 milijona evrov), čeprav je ravno Cézanne absolutni rekorder med znanimi prodajami. Njegove Igralce kart so, ne sicer na javni dražbi, ampak zasebno, v Katar prodali za 250 milijonov dolarjev.

Pričakujejo, da bo tudi novi lastnik slike, ki bi si rad v prihodnje delil pogled Cézanna na pristaniško četrt Eustaque tik ob Marseillesu in na trdnjavo If, kamor je Alexandre Dumas postavil del pripovedi romana Grof Monte Cristo, odštel neprimerno več od omenjene estimacije.