Dušan Tršar: Če imaš nekaj rad in to povežeš z razumom ...

Jakopičeva nagrada: Letos kiparju, ki je v času Neokonstruktivistov vpeljal v slovensko kiparstvo inovativne materiale in svetlobo.

pon, 16.04.2018, 12:00

Lani okrogel jubilej, osem­deset­letnica, zatem serija postavitev retrospektive njegovih del v Galeriji Božidarja Jakca v Kostanjevici na Krki, Moderni galeriji v Ljubljani, Galeriji Murska Sobota in Pilonovi galeriji v Ajdovščini, vzporedno še razstava malih plastik in risb v ljubljanski Galeriji DLUL.

Javnost je imela v zadnjem času veliko priložnosti za stik z delom kiparja Dušana Tršarja. Minuli četrtek ga je postavila pod žaromete še podelitev Jakopičeve nagrade.

Dušan Tršar (1937) je podeljevalce Jakopičeve nagrade prepričal z različnimi etapami v svojem več kot šestdesetletnem delu. Med njimi izstopata obe osrednji. Starejša iz časa delovanja skupine Neokonstruktivisti na prehodu iz šestdesetih v sedemdeseta leta, ko je nastopil z inovativnimi svetlobnimi skulpturami iz novih kiparskih gradiv.

Ostali člani skupine so bili Dragica Čadež, Drago Hrvacki, Tone Lapajne, Slavko Tihec in Vinko Tušek, temu obdobju, v katerem je Tršar v slovensko kiparstvo vpeljal pleksi steklo in neonsko osvetlitev, pa je v njegovi karieri sledila vrnitev h klasičnim kiparskim materialom. K taktilnemu kiparjenju v glini in bronu z značilno vertikalno organizacijo kipov.

Za plačilo s kartico, Paypalom ali preko UPN (plačilni nalog), obiščite stran www.delo.si/digitalno in izberite paket po vaši meri. Imamo tudi takega z izdatnim popustom za naročnike na našo tiskano izdajo! Nato sledite navodilom za registracijo, v sklopu katere boste sklenili tudi digitalni naročniški paket.


Želite brati več?
Cenik
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
* Naročnina po preteku prvega meseca naročnine se obračuna po veljavnem ceniku Delo d.o.o.
Preberite posebne pogoje, povezane z digitalnimi naročninami.
Prijavi sovražni govor