Cenzura: Za zapornike v ZDA neprimerna celo Rubensova upodobitev biblijske teme

Vladni Department of Corrections je presodil, da klasična Rubensova upodobitev Adama in Eve izpred štirih stoletij ne sme do zapornikov.

Objavljeno
11. september 2017 14.53
V. U.
V. U.

Zapornik v nekem zaporu v Virginiji v ZDA še vedno čaka na julijsko/avgustovsko številko ameriške revije The Humanist, piše spletni Artnet. Do nje ne more, ker je cenzorje ameriškega vladnega Departmenta of Corrections, v pristojnosti katerega so zapori, zmotila prastara upodobitev v reviji. Namreč slika Adama in Eve Petra Paula Rubensa iz let 1597−1600, ki sicer visi v stalni zbirki Rubensove hiše v Antwerpnu, v reviji pa ilustrira članek Nič od tega, kar veste o seksu, ne drži.

Prastarša na sliki izpred štirih stoletij, katere kompozicija skoraj dobesedno ponavlja še slabo stoletje starejšo kompozicijo na grafiki Marcantonia Raimondija iz rimskega renesančnega kroga Rafaela, je Rubens vsekakor upodobil diskretno. S figovimi in trtinimi listi je prekril spolovila, a je bilo za Department of Corrections nesprejemljivo dejstvo, da Eva ne skriva prsi.

Tožba založnika revije

Tako zapornik revije The Humanist, ki prinaša članke s področja znanosti, umetnosti in družbenih tem, ni dobil, zato je založnik revije American Humanist Association vložil tožbo. Zastopa jo Jeffrey E. Fogel, ki se pri tožbi sklicuje na kršenje dveh amandmajev ustave, med drugim pravice do branja, učenja in komuniciranja, za seboj pa ima že več podobnih sodnih soočenj z Departmentom of Corrections. Tokratno je že sedmo in doslej je še vselej zmagal. Med drugim so v zaporu zavrnili tudi knjigo, ki jo je pomagal ustvariti sam, njen naslov pa je: Priročnik zaporniškega pravnika: Kako z zveznimi zakoni kljubovati kršitvam vaših pravic v zaporu.

Department of Corrections tokratne cenzure Artnetu ni hotel komentirati, se pa ta institucija lahko »pohvali« s kar nekaj nagradami organizacije Centra Thomasa Jeffersona za zaščito svobode izražanja iz Charlottesvilla v Virginiji. Center podeljuje nagrado, imenovano nagobčnik, Departmentu of Corrections pa so jo »radodarno« namenili v letih 2010 in 2011, nato pa so mu leta 2012 podelili kar nagobčnik za življenjsko delo.

V pravilniku Departmenta of Corrections je menda golota v primerih, ki se nanašajo na medicinske, izobraževalne ali antropološke vsebine, tolerirana. Štiri stoletja stara Rubensova upodobitev biblijske teme, kaže, ne ustreza ničemur od tega.