Deloskop izpostavlja: Arhitekt Stanko Kristl

Ljubljana, Muzej za arhitekturo in oblikovanje. 19. 12., ob 19. uri.

Objavljeno
18. december 2017 20.20

V Muzeju za arhitekturo in oblikovanje bodo nocoj ob 19. uri odprli razstavo Humanost in prostor s prvim celovitim pregledom dela Stanka Kristla, arhitekta, profesorja, raziskovalca in akademika.

Arhitekt, ki je letos dopolnil 95 let, pripada najvplivnejši skupini arhitekturnih ustvarjalcev slovenske moderne, generaciji študentov Edvarda Ravnikarja, ki se je izoblikovala v 60. letih prejšnjega stoletja. Njegova dela, od vrtcev, šol, domovanj, spomenikov do bolnišnic, med njimi Univerzitetnega kliničnega centra, so v času nastanka vznemirjala domačo in mednarodno javnost ter pustila pečat, ki še danes pomembno zaznamuje slovensko arhitekturo.

Razstava sodi v serijo monografskih predstavitev Muzeja za arhitekturo in oblikovanje, ki predstavljajo najpomembnejše arhitekte in oblikovalce 20. stoletja v Sloveniji. Z njo postajajo dela Stanka Kristla del nacionalne zbirke arhitekture muzeja MAO.

Razstavo so pripravili kustosi Tadej Glažar, Tina Gregorič in Maja Vardjan. Spremljali jo bodo vodeni ogledi razstave in avtorjevih arhitekturnih stvaritev, pogovori in delavnice za otroke.