Deloskop izpostavlja: Centri grafike: na presečišču znanja, vedenja in sodelovanja

Ljubljana, Mednarodni grafični likovni center.

Objavljeno
24. oktober 2016 20.05
M. V.
M. V.

V Mednarodnem grafičnem likovnem centru je na ogled razstava, ki so jo pripravili v sodelovanju s sorodnima institucijama iz Beograda in Philadelphie.

The Print Center iz Philadelphie, ustanovljen leta 1915, sodeluje z deli sodobnih avtorjev v paru z umetniki, ki jih z njihovo institucijo povezuje pomembna zgodovinska vez.

Centar za grafiku i vizuelna istraživanja Akademija, ustanovljen leta 1995, je del Fakultete likovnih umetnosti v Beogradu. Na razstavi predstavlja izbor grafik iz svoje produkcije s poudarkom na umetnikih različnih umetniških izrazov, ki jim grafika pomeni še dodatno možnost za raziskovanje.

Mednarodni grafični likovni center se na razstavi osredotoča na dela iz zbirke in tekoče produkcije, ki so v tridesetih letih delovanja ustanove raziskovala status grafične umetnosti in jo postavljala v dialog s sodobnimi umetniškimi smernicami.

Na ogled bodo dela nekaterih vidnejših ustvarjalcev, med njimi so risar stripov Art Speiegelman, Stanley William Hayter (v njegovem studiu v Parizu so ustvarjali številni slovenski grafiki), Raša Todosijević, Zoran Naskovski, Vadim Fiškin, Bogdan Borčić, Lojze Logar in drugi.

Razstava bo na ogled do 8. februarja.